Magazin Srbija

U Domu zdravlja pacijentima greškom spržili rožnjače i prave se ludi

Prethodnih dana Očnu kliniku u Nišu posetilo je nekoliko pacijenata sa simptomima bola i crvenila u očima. Lekari pomenute klinike potvrdili su da su opekotine nastale od UV lampi za dezinfekciju vazduha, postavljenih u niškom Domu zdravlja.

Lampe su na više lokacija, najviše u prostorijama gde dolaze oni koji sumnjaju da imaju kovid, a iz Doma zdravlja i pored svedočenja očnih lekara i pacijenata tvrde da ih uključuju samo kada u prostoriji nema ljudi.

Nišlijka koja je sa detetom u subotu bila na pedijatriji u centralnom objektu Doma zdravlja, u izdvojenoj prostoriji za sumnjive na kovid, svedoči da je u hodniku bila uključena UV lampa za koju su joj rekli da steriliše prostor.

Kaže da je reč o malom hodniku u kome nema mnogo prostora, pa nije ni mogla da se skloni.

– Kad smo mi ušle sestra je izašla, upalila lampu i u šali mi rekla da mogu i da se osunčam malo. Ja znam da su te lampe štetne, ali u toj situaciji, dete bolesno, testira se, prosto mi nije palo na pamet da to meni može mnogo da našteti. Ja sam stajala tu, ali taj hodnik je toliko mali da gde god da se sklonite od te lampe ona je na pola metra do metar iznad vaše glave – priča Nišlijka, a prenosi portal Espreso.

Stajala je čekajući da se završi procedura, a kada se vratila kući počeli su bolovi – oči su je pekle i pocrvenele, a na iste simtome se požalilo i dete.

– Onda u čelu i licu počne da me peče, kao da sam izgorela, mazala sam pantenol, umivala se hladnom vodom, ali ništa, kao na suncu kad izgorite. Peče, boli, jedva sam uspela da se uspavam. Budim se noću i nemam vid, ništa ne vidim, samo neke siluete, uhvatila me panika. Budi se dete i kaže da i nju mnogo peku – nastavlja ova Nišlijka.

Tokom noći su otišli u Urgentni centar, gde su dobili uput za Očnu kliniku, a tamo i dijagnozu da je “rožnjača potpuno izgorela”. Lekari su potvrdili da je razlog UV lampa, kao i da nisu jedini koji su tokom noći došli na pregled.

– Pitali smo da li je bio još neko sa istim tim simtomima, kažu da nažalost jeste i da mi nećemo biti poslednji. Rekli su da će jutros po službenoj dužnosti da pozovu Dom zdravlja da to sklone, jer tamo dolaze roditelji sa decom i da je strašno to što su uradili – napominje Nišlijka.

UV lampe efikasne protiv korone, ali…

I lekari Klinike za očne bolesti potvđuju da su imali mnogo posla, a da su upravo dolazili pacijenti koji su zbog UV lampe koja je bila uključena imali jake bolove.

– Više pacijenata je bilo, ne znam tačan broj, ali više njih, uglavnom roditelji dece. Iz kovid ambulante su celu noć dolazili, jer su dobili tu oftalmia fotoelektriku. To jako boli, to je kao kad bi neko bez naočara gledao nekoga ko vari – pojašnjavaju lekari.

Objašnjavaju da su najveći bolovi upravo tokom noći, a da je neophodno da pacijenti budu u mraku, ne trljaju oči, već da koriste veštačke suze i da nikako ne stavljaju obloge. Takođe ističu da uglavnom to prođe bez ikakvih posledica, ali da oporavak traje nekoliko dana.

Ono što njih plaši jeste što je više pacijenata sumnjivih na kovid prethodnih dana dolazilo u jednu od retkih ne-kovid klinika u Nišu.

– Ta lampa je evidentno bila u kovid ambulanti, ali ona se pali noću kada nema u prostoriji nikoga i kada je prazna i stvarno je efikasna protiv virusa, ali nikako kada su ljudi tu. Znači to su sve kovid suspektni pacijenti, a sad dolaze u Urgentni, pa kod nas. Opasnije je to što su celu noć defilovali kovid sumnjivi pacijenti u nekovid bolnici – napominju.

Pacijentkinja koja sada kaže da sedi kod kuće sa naočarima za sunce napominje da je uznemirena, jer nije verovala da ovako nešto može da joj se dogodi u zdravstvenoj ustanovi.

– Celu noć nisam spavala, smeta mi svetlost pa sedim sa naočarama za sunce, mogli su da nas oslepe. Nadam se da neću da imam neke posledice – ističe.

DZ: Lampe se pale samo kad nema nikog

Ipak, ova svedočenja pacijenata i lekara koji su ih noćas pregledali – iz Doma zdravlja ne priznaju. U odgovoru koji su dostavili “Južnim vestima” tvrde da zaposleni UV lampe, koje su na više lokacija, uključuju samo kada u prostorijama nema nikog.

– UV lampa u Domu zdravlja Niš koristi se na više lokacija, a po Uputstvu za korišćenje i služi za dezinfekciju vazduha u radnim prostorijama. Uključuje se isključivo kada u prostoriji ne borave zaposleni, a ni pacijenti. Korišćenje ovih lampi je sastavni deo zaštite u periodu epidemije zaraznih bolesti i svi zaposleni po Proceduri o vertikalnoj i horizontalnoj komunikaciji i Proceduri o internoj komunikaciji su upoznati sa Uputstvom za korišćenje i isključivo se pridržavaju i postupaju po uputstvu – odgovoraju nadležni.

U razgovoru sa novinarkom koja je pojasnila da su lekari posvedočili da je bilo pacijenata sa bolovima i crvenilom zbog uključene lampe, iz Doma zdravlja su obećali da će proveriti te navode.

Kontroverzni nadrilekar od optužbi za smrt mladića i duboke ilegale stigao do onlajn nastave

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

171 Shares
171 Shares
Share via
Copy link