Koronavirus Srbija

Doktor Kon otkrio koja vakcina za virus korona je najbolja i koliko će se čekati na nju

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ćemo zbog strogih normi u Srbiji na vakcinu protiv korona virusa mogli da sačekamo još pola godine kada bude završena četvrta faza ispitivanja.

On je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS, istakao da ne postoji najbolja vakcina – jer ili je registrovana i za upotrebu ili nije.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, gde je završena treća faza testiranja, Kon kaže da se vest najavljuje unapred pre Evropske medicinske agencije.

– Da li bi i mogli doći do te vakcine, znamo da smo neka sredstva uložili u otkrivanje nove vakcine, sada je na Agenciji za lekove da prate situaciju – ukazuje Kon.

Koja je vakcina najbolja

Odgovarajući na pitanje, na osnovu čega će biti doneta odluka o tome koja je vakcina najbolja, epidemiolog Kon kaže da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana za upotrebu ili nije.

– Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi delove mikororganizma, sve su različite, bilo koja da postane zvanična – bilo koja je bezbedna za upotrebu – istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li reaguje stvaranjem antitela i koliko štiti od beolesti.

Govoreći o tome koliko će vakcina da štiti, Kon kaže da nije govorio da je pitanje antitela diskutabilno, već se pojavljuju pojedinačni slučajevi da se javljaju reinfekcije.

– To je mali broj, uglavnom se smatra da je do 18 meseci zaštita, to će se ispitivati i to će imti uticaja na vakcinaciju – rekao je Kon.

Poštovanje mera zaštite

Velika većina građana poštuje mere. Suština je da ne smeju da rade kafići posle 23 sata. Ta odluka mora da se poštuje, izričit je Kon.

Član Kriznog štaba kaže da kazne nisu naivne kada su ugostitelji u pitanju, ako to ne kontrolišu onda namerno to rade.

Ukazuje da smo imali susret sa virusim gde je bilo potpuni nejasno kako će to da se odvija i da je tada bio stav SZO da maska štiti 30 odsto.

– Znalo se da ako maske nose bolesni – zaštita je 95 odsto, bolesni ne znaju da su bolesni. Poslednje istaživanje kaže da ako svi nose maske – zaštita je 99 odsto – to nismo imali na početku – zaključio je Kon.

Srbija dobija vakcinu za virus korona iz zemlje koja zvanično ne postoji

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

342 Shares
342 Shares
Share via
Copy link