Balkan Magazin

Dodik: „Pukni zoro“ pevali srpski vojnici na Kajmakčalanu (VIDEO)

Dodik-tepavcevic-vulin
Printscreen/Facebook/Atv Banja Luka

Ni sam Manjifiko nije slutio da će Milorad Dodik brukanjem i bulažnjenjem, kao potvrđena neznalica ovu pesmu uvrstiti duboko u istoriju, pa će je kasnije i sam zapevati na 30. rođendan Republike Srpske u Banjoj Luci. Niko nije.

Sećamo se Dragana Markovića Palme u epizodi Mocart i Betoven, kome oni nisu pevali jer je bio mališan. Kada političaru krenu da se razmahuju znanjem o umetnosti i generalno, popularnoj kulturi, stvara se edicija lapsusa, lupetanja i nonsensa – toliko da se stiče utisak da kada bi, kao što se brukaju, bili jednako vešti u politici, zablistali bismo kao ekonomski ali i geopolitički tigar. Nažalost, to nije slučaj.

Isto tako nije slučaj da je “Pukni zoro” čuvena srpska pesma iz vremena Prvog svetskog rata i bitke na Kajmakčalanu 1916. godine. U slučaju Dodika, doslovno, ni slučajno, kao što je Mile izjavio lane, samo zato jer se edukovao čitajući komentare sa Jutjuba a za muziku je stručnjak jednako kao i za politiku.

Autor je Slovenac, Robert Pešut, poznat kao Manjifiko koji je stvorio je ovu numeru za film „Montevideo, Bog te video“ davne 2010. godine. On je izneverovao zbog Milorada Dodika minimum 2 puta. Ovoga puta pretpostavka je da Dodik pretenduje da pesmu uzme za sebe i svoje potrebe, a istinitost mu ne treba niti ga zanima.

Prvi put kada je Manjifiko ostao u šoku, oktobra 2021. godine, Mile Ronhil inadžijski je okupio dva harmonikaša u predsedništvo BIH da bi bojkotovao rad te institucije. Posle nastupa i otpevanih “Srpkinja je mene majka rodila” i “Pukni zoro” Dodik je izjavio:

– Borenović kaže da sam puk’o jer sam pevao pesmu ‘Pukni zoro’, pa je pogrešno razumio. To je jedna divna pesma koju su pevali srpski vojnici na Kajmakčalanu prvi put u teškim borbama u kojima su se borili da se vrate na prostor Srbije sa Sre, Solunskog fronta. Ona ne vređa nikoga, a opevala je ratnike koje se vraćaju iz rata, ne one koji idu u rat – kaz’o je Dodik.

Dodik ovim obmanjuje i sebe i javnost, dok prekraja istoriju i sprda se sa solunskim borcima.

A Manjifiko se ni kriv ni dužan, iskreno, s*eb’o, kao što se vidi na snimku.

Osim toga da je pesma divna i da se vojnik vraća iz rata, sve ostalo je činjenično netačno i čista bruka. Nikakve veze sa Prvim svetskim ratom nema.

– Ja sam autor pesme „Pukni zoro“ i čuo sam za tu urbanu legendu koja se stvorila oko nje. U stvari, ima više urbanih legendi. Jedna je da je pesma nastala u Prvom balkanskom ratu, a druga da je nastala u Prvom svetskom ratu na Kajmakčalanu. To nas je zabavljalo. Pratiš uspeh pesme koja je izašla iz svojih okvira. Bila je napravljena za film, pa je otišla u kafanu, pa iz kafane svuda. To čovjek ne može da prati. To me i raduje i mnogo mi znači. U neku ruku je to jedino što autor poželi. Narod je tu pesmu uzeo kao svoju i to je vrhunac autorstva – rekao je medijima svojevremeno Manjifiko.

Biće da Dodik zaista previše čita Jutjub komentare i vrlo ne promišlja šta govori, jer upravo su komentari ti koji su ponajviše ovu pesmu i vezivali za ta, davna vremena.

Prvog puta Manjifiko je ostao zapanjen, posmatrao je čoveka koji ne zna šta i o čemu govori i reklo bi se, ostao veoma zabrinut saznanjem šta pesma može da uradi jednoj osobi.

Najvažnije pitanje je kako se na njegovo opšte stanje odrazilo jučerašnje izvođenje rođene pesme u režiji Milorada Dodika, koji je po svemu sudeći, rešen da je prisvoji i bar po nečemu lepom bude zapamćen. No, kasno, nije “mali” kao Palma niti ima glas kao Miloš Radovanović.

Ali, za Dodika ovakvi ispadi ne čude. Čovek je prosto rečeno, pokondirena grdosija. Njemu je sve to čak i zabavno uz grohotan smeh koji podseća na dahtanje zadihanog vepra. Zabavno je i Vulinu koji mu se pridružio i lepezi srpskih državnika kojima treba ispisati kazne kada pevaju u javnosti – jer tako narušavaju javni red i mir.

Uhapšen savetnik Milorada Dodika zbog posedovanja kokaina i ekstazija

Čitajte Luftiku na Google vestima

457 Shares
457 Shares
Share via
Copy link