Magazin Srbija

Đuka Bizon postao ekspert za pričešće i očitao lekciju „ateističkim retardima“

U jeku sve žustrije rasprave u vezi sa pričešćem u doba pandemije koronavirusa, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović, nazvao je one koji osuđuju taj čin „ateističkim retardima“.

“Bogu hvala, uzimam sveto pričešće, kao i moja porodica. Vama ateističkim retardima ne dopire do glave da je to krv i telo Hristovo. Najjača zaštita od svakog zla”, napisao je Đukanović u jednom od svojih tvitova.

“Bezbožnici svih boja sebi daju za pravo da negiraju snagu krvi i tela Hristovog, najjačeg leka i zaštite. Moja deca sva uzimaju Bogu hvala sveto pričešće, a ove ateističke spodobe koje piskaraju ove nebuloze zaslužuju da im se iskaže gađenje”, napisao je Đukanović na Tviteru.

djuka-bizon

Njegov stav neznalice izazvao je salvu reakcija i podsmeha. Prvi se oglasio administrator stranice Bora Konj.

„Gospode, blagoslovi ovu silažu, prekrupu i koncentrat. Sada, uvek i u vekove vekova, amin – amin, buraz“, napisao je administrator.

Podsetimo, na hiljade vernika celivalo je juče telo mrtvog patrijarha Irineja u Sabornoj crkvi, ne poštujući mere predostrožnosti. Ne samo da mnogi vernici Srpske pravoslavne crkve većinski nisu nosili masku ili držali distancu, već je velika većina njih odlučila da se pričesti iz iste kašičice – uključujući i decu.

Postavlja se pitanje bezbednosti dobijanja pričešća za vreme pandemije, pošto mnogi vernici koriste istu kašiku. Međutim, crkva insistira da ne može biti opasnosti od prenosa pošto je pričest “krv i telo Hrista”, pa prema tome ne može da se prenosi bilo kakvu bolest. Crkva navodi da je primenila sve restrikcije za javnu bezbednost.

“U srpskoj Patrijaršiji u Beogradu je rečeno da Sveti sinod ostaje pri stavu da pričešćivanje iz iste čaše na tradicionalni način koji se primjenjuje već 2.000 godina, nije kršenje obavezujućih instrukcija državnih vlasti.”

Deo javnosti, s druge strane, smatra da je takvo ponašanje “morbidno” i “neodgovorno”, kao i da vernici koji su dozvolili svojoj deci da se pričeste iz iste kašičice ne razmišljaju o njihovom zdravlju, niti o zdravlju svojih sugrađana.

Sve smo mogli da očekujemo, ali ne i ovo: Đuka Bizon će postavljati i smenjivati sudije

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

467 Shares
467 Shares
Share via
Copy link