Magazin

Ko je bio Đorđe Vdović, diskretni heroj koji je poginuo u padu aviona u Etiopiji?

djordje-vdovic
Screenshot

Obe crne kutije „Etiopian erlajnsa“, koji se srušio u nedelju kod Adis Abebe su pronađene, ali uzrok pada „boinga 737 MAX 8“ i dalje je nepoznat. Stručnjaci smatraju da je još rano da bi se utvrdilo šta je dovelo do nesreće u kojoj je poginulo 157 putnika i članova posade.

Među stradalima je i humanitarni radnik, srpski državljanin, Đorđe Vdović, koji je radio pri Ujedinjenim nacijama i Svetskom programu za hranu. Za one koji su Đorđa Vdović poznavali, on je bio heroj o kome javnost u Srbiji nije dovoljno znala, javlja N1.

Prvi kadrovi teške avionske nesreće – dubok krater u zemlji na mestu udara aviona „Boing 737 MAX 8“ i delovi letelice koji se i dalje dime. Svega šest minuta nakon poletanja za Keniju, avion se srušio na području grada Bišoftu, na 50 kilometara od aerodroma. Nesreću niko od 149 putnika i osam članova posade nije preživeo.

Altruista i srpski heroj

Srpski državljanin, pedesetčetvorogodišnji Đorđe Vdović, je prema rečima njegove sestre Ljiljane, bio na kobnom letu, iako i porodica čeka zvaničnu potvrdu. Humanitarac po zanimanju, Đorđe Vdović je rođen 26. jula 1965, pune 23 godine radio je pri Ujedinjenim nacijama, u Svetskom programu za hranu.

Uz dugogodišnju međunarodnu karijeru, tokom 1996. godine pomagao je izbeglicama iz Republike Srpske, a tokom NATO bombardovanja 1999. sa Gorskom službom spasavanja pružao je pomoć u spasavanju žrtava i ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

Za one koji su ga poznavali – altruista i srpski heroj o kome javnost u Srbiji nije dovoljno znala.

„Gospodin Vdović je jedan od onih ljudi koji predstavljaju ovu zemlju, svoj narod i svoj grad na najbolji mogući način samim svojim postojanjem. Zaslužuje da mu se zemni ostaci nađu u Aleji zaslužnih građana. Mediji bi trebalo da se založe za to…“

„Veliki altruista, uzor, lider i skroman covek. Bila je čast poznavati ga još iz vremena Gorske službe spasavanja. Veliki gubitak.“

„Neverovatna šteta i gubitak za ljudsko društvo uopšte. Uspeo je u tome da ostavi trag na mnogo različitih mesta i doživi ono što običan čovek ne zamisli za deset života“, neki su od komentara na Vdovića.

Obezbedio hranu za više od 900.000 izbeglica

Srpski mediji prenose da je samo od jula do septembra 2018. godine, Đorđe Vdović uz saradnike, snabdeo više od 900.000 izbeglica hranom. Imao je međunarodno priznat – PMP sertifikat za vođenje projekata, a pri UN-u učestvovao je u rešavanju kriznih situacija.

Obezbeđivanje hrane avganistanskoj fabrici – poslednji je projekat na kom je radio.

Uz Đorđa Vdovića u nesreći koja je potresla svet bilo još 18 osoba koje su radile u organizacijama povezanim s Ujedinjenim nacijama. Zastave na njima spuštene su na pola koplja.

Brat legendarnog muzičara Vd-a

Brat od strica tragično nastradalog Đorđa Vdovića,koji je poginuo u nedelju ujutru prilikom pada Boinga 737, bio je legendarni bubnjar Ivan Vdović Vd, princ jugoslovenskog andergraunda. Muzičar koji je umro u svojoj 31. godini, u septembru 1992. godine, bio je navodno i prva zvanično registrovana osoba obolela od AIDS-a u Jugoslaviji, pišu Večernje Novosti.

I dok ga mnogi pamte kao bubnjara grupe „Katarina II“, ali i benda „Limunovo drvo“ iz koje je nastala kultna grupa „Šarlo akrobata“ sa nezaboravnom trojkom: Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja i Vd. Godine 1985. pozitivno je testiran na HIV.

– Te 1985. godine Ivica je otišao da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om – prisećala se tada glumica Sonja Savić, njegova bliska prijateljica.

Mnogi i danas tvrde da je Vd bio jedan od najboljih bubnjara koje je Jugoslavija imala. Bio je najintrigantnija ličnost tadašnje muzičke scene.

Oni su pravi heroji Novog Sada!

72 Shares
Share via
Copy link