Magazin

Najhrabrija stjuardesa postala ikona čovekoljublja, sačuvala stotine života tokom otmice aviona

narja collage
Printscreen Collage

Teroristi nisu očekivali da će na svom osvetničkom putu naići na ženu-hrabrost, koja će u ime humanosti i čovekoljublja biti spremna da žrtvuje sopstveni život.

Prelepa Nirja Bhanot imala je samo 22 godine kada je iz rodne Indije otputovala u Majami da bi postala stjuardesa, a onda je postala i heroj nakon što je hrabro žrtvovala život da bi spasila živote 340 putnika na letu Pan Am 73 u septembru 1986. godine.

Grupa terorista na aerodromu u Pakistanu otela je avion u kome se nalazilo 19 članova posade i 361 putnik. Četiri naoružana čoveka su planirala da odlete do Kipra i traže oslobađanje iz zatvora njihovih saboraca u zamenu za oslobađanje talaca. Navodi se da su hteli da iskoriste prisustvo američkih putnika i članova posade za svoje planove.

Nakon što su se teroristi ukrcali u avion, Nirja je uspela da obavesti članove posade koji su preko krovnog prozora napustili avion koji zahvaljujući takvom jednom neobičnom potezu nije mogao da poleti. Međutim, ona nije želela da krene sa njima već je ostala da pomogne zarobljenim putnicima.

Teroristi, pripadnici palestinske organizacije Adu Nidal, naložili su Nirji da pokupi pasoše svih putnika u avionu kako bi mogli da identifikuju sve američke državljane među njima, a zajedno sa još nekoliko stjuardesa Nirja je sakrila 41 pasoš da teroristi ne bi mogli da napravce razliku između Amerikanaca i ostalih putnika.

Nakon 17 napetih sati, teroristi su izgubili strpljenje i počeli su da pucaju u taoce i da postavljaju eksploziv. Nirja je tada uspela da otvori vrata za izlaz u slučaju opasnosti, pomažući preplašenim putnicima da napuste avion.

Nirja je poginula štiteći troje dece od metaka, a sve se odigralo samo dva dana pre njenog 23. rođendana. Od 360 putnika ubijeno je 20, dok je Nirja posthumno odlikovana velikim brojem nagrada za hrabrost. O njoj je 2016. godine snimljen i istoimeni film.

I danas se svi slažu, da nije bilo nje broj žrtava bi bio daleko veći.

Izvor: Blic.rs, video

Zoran je spasao 2-godišnju devojčicu od otmičara i postao heroj Berlina (VIDEO)

128 Shares
128 Shares
Share via
Copy link