Putovanja Srbija

Đavolja varoš krije drevnu priču, a godišnje u potrazi za lepotom poseti je 40.000 turista

Zemljane figure sa kamenim kapama u srcu Radan planine, kao magijom privlače turiste. Đavolju varošp je ove godine posetilo 40.000 turista, a pred impozantnim fenomenom niko nije ostao ravnodušan.

Jedno od nezaobilaznih mesta u Srbiji, i za domaće i za strane turiste, je Đavolja varoš, svojevrsni prirodni fenomen. Godišnje u lepoti okamenjenih figura, ali i tog kraja uživa više od 40.000 turista.

Zemljane figure sa kamenim kapama u srcu Radan planine, koje po legendi nose ime Đavolja varoš, i ove jeseni kao magijom privlače turiste.

– Priroda je fenomenalna, netaknuta, vreme lepo, ovi lepi predeli. Stvarno mogu da vam kažem da uživam – kaže Natalija Miladinović iz Beograda.

– Čitala sam, čula puno toga ali lepo je videti, normalno. Evo tek sada shvatam da je istinito – kaže Zorica Milanović iz Sokobanje.

Dok nauka objašnjava da su figure nastale erozivnim procesom koji traje vekovima, u narodu se s kolena na koleno prenosi priča da su na tom mestu okamenjeni svatovi, koji su, na nagovor đavola hteli da venčaju brata i sestru.

– Ceo događaj videla je dobra vila koja štiti ovaj kraj i ona moli boga da joj pomogne. Bog je uslišio njene molitve, iznenada se spojili nebo i zemlja, dunuo je jak vetar i svatovi su zaustavljeni odnosno skamenjeni ovde na ovom mestu – priča Branko Stević, turistički vodič.

Đavolja varoš je pod zaštitom države još od 1959. godine, kada je proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja. O njoj brine kompanija „Planinka“ koja ulaže u izgradnju infrastrukture kako bi turisti što lakše i bezbednije došli do atrakcije, piše Srbija danas.

– Trudimo se da, kao i svake godine, posetiocima obezbedimo bezbedan prilaz samim figurama, boravak u Đavoljoj varoši. U tom cilju sređujemo staze, mostove, renoviramo platforme – objašnjava Miomir Milić, upravnik Đavolje varoši.

Ovaj prirodni fenomen od početka godine posetilo više od 40.000 turista.

Srušena teorija zavere: Zašto se zastava na Mesecu vijori

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link