Magazin Venčanja

Dizajnerka Jovana Životić, najveći plagijator venčanica

Na internet blogu je osvanula priča o beogradskoj dizajnerki koja krade fotografije haljina tuđih dizajnera, lupa žig sa svojim imenom na te fotografije i priča kako ih ima u radnji, P1 concept store. Kako ne bi parafrazirali ili nešto izostavili iz priče jedne od pokradenih devojaka, njen post objavljujemo u celosti:

Prva stvar koju ću reći je- Ovaj naslov nije fer.
Prenaglašen je i hiperbola je do bola.
Namerno.
Mada danas pričamo o beogradskoj dizajnerki koja krade fotografije haljina tuđih dizajnera, lupa žig sa svojim imenom na te fotografije i priča kako ih ima u radnji, P1 concept store. Onda joj ti pošalješ poruku na insta kao kolko košta, ona kaže 700e ili 800e, ali moraš da dođeš da probaš, pa kada dođeš da probaš, da ti neku drugu levu haljinu. Da da. O tome pričamo danas i da imam skrin šotove razgovora sa devojkom kojoj se ovo desilo.
A da.
Imam i skrin šotove pokradenih fotografija sa njenog profila sa njenim žigom i fotografije ljudi kojima one zaista pripadaju.

Hiperbola u naslovu je onaj deo gde je mene pokrala, to ću ostaviti vama da odlučite na kraju ovog podužeg blog posta.

Čekala sam da napišem ovaj blog hladne glave jer sam želala da ne izgledam besno, nesabereno, uzrujano, nepristojno i uvredljivo. Imam jedan problem. Dani prolaze. Glava mi se ne hladi.

Ovaj blog post pokušaće da vam priložii slike na kojima se vide nepravilnosti koje smatram da dizajnerka venčanica Jovana Životić treba da promeni da bi svoj brend unapredila na pošten način uz veoma pristojne i konstruktivne komentare, onako damski i staloženo uz najlepše želje i iskrenom nadom da ćemo na ovaj način i ja i ona postati bolje individue. To je ono što sam mislila kada sam napisala “hladne glave”. U ovome apsoltno nisam uspela, ali ono apsolutno.

Pre nekih godinu dana počela sam šiti dostupne venčanice, rezignirana idejom da išta iole drugačije košta kao moje 3 plate. Smatrala sam da je ovo nekorektno, neprimereno za Srbiju i želela sam nešto promeniti. Uzeši u obzir da sam samouki šnajder, krojač i dizajner cene sam pravila izuzetno povoljno naplaćivajući haljine skoro koliko je materijal koštao, komad je bio između 70e do 100e (samo za one što se vuku po podu od kojih sam imala samo jednu, a u toj se udala jedna Sonja).

Moja prva klijentkinja Jelena, uložila je u mene, sa izradom njene haljine, nazvane Julija, nisam bila zadovoljna i pošto je Jelena bila moja prva klijentkinja a Julija moja prva haljina obećala sam joj kada se bude udavala ako bude želela moju haljinu imaće popust kakav god želi a i kakvu god haljinu želi. Jeleni sam zahvalna na mnogo toga jer je bila moj prvi kupac i neko ko je verovao u mene. Hvala ti Jeco još jednom.

E uzevši u obzir da je Jelena jedan nadasve super lik zapričasmo se nas dve tu o svemu, naravno pogotovo o tome kako nigde nije mogla naći neku normalnu haljinu odnosno neku normalnu cenu, trebalo joj je jer je bila kuma. Spomene ona meni tu Jovanu Životić, dizajnerku koju sam ja dva puta upoznala lično, prvi put kada smo fotografisale zajednu Koko Daš kolekciju nakita sa divnom Minom (inače znam da je digresija ali ukoliko imate vremena bacite pogled, Mina je izbacila fantastičnu kolekciju odeće za decu nešto o čemu je strašno mnogo maštala, evo ga link, molim vas ako nešto treba da imate kao svakodnevnu inspiraciju sa naših prostora onda je to ova žena, ne mogu dovoljno to naglasiti – Growing Things by Koko Das ) .

I ja ti tu bogznakako pohvalim Jovanu, jer od 2011 . godine je stalno preporučujem ženama za svadbe, jer sam videla njene haljine te davne 2011. godine i bila oduvana. Zaisa prelepo, pritom žena, tada i devojka vrlo pristojna. Kaže meni Jelena traži za ovu haljinu 700e.

Ja padnem u nesvest od preleposti haljine, malo i od cene. Budem u fazonu ma da, al Jeco ona mora da plati šnajdera, ona mora da plati krojača, ona mora da plati prrostor, znaš sve to ide u cenu jedne jedinstveno prelepe haljine kao što je ova. Rekoh sto posto je od svile itd. I tu se složimo Jeca i ja kako kao je previše za kumu al kao za mladu što da ne.

Par dana kasnije krenem tražiti svakakve preleposti na instagramu i pinterestu kad najednom….BUM.

haljina original

Ako ne znate ko je Leanne Marshall iskreno vam preporučujem da bacite pogled. Žena je inače i pisala o tome kako joj je muka od toga koliko joj bukvalno kradu dizajn i fotografije po celom svetu. Ova žena je meni ogromna inspiracija.

Shvatate kuda idem sa svim ovim predugačkim postom?
Ok.
Jedno je inspiracija a jedno je krađa dizajna i kroja.

Tu ja odma sve to pošaljem Jeci i tu se nas dve kao jaoj ovo jaoj ono i od cele priče ja odlučim javno ništa da ne pričam da ne ispadnem drukara, ovo Zemun iz mene izbija izvinite, ali eto prestanem da je preporučujem ženama, mislim ništa joj to nije odmoglo kao što ni ovaj blogpost ništa neće promeniti al eto, nije mi se prećutavalo ovaj put. Inače mrzim ovakva kukumakanja, svaki dan na instagramu neki veliki brend pokrao nekog malog, nikada ne pobede na sudu al se nešto sve to kao svi zgražavaju po socijalnim mrežama. A ako nešto mrzim, mrzim zgražavanje po socijalnim mrežama i mikroinfluensere (iliti sebe jer me je jednom jedna marketinška agencija vako prozvala).

Ajmo da vidmo još neke “njene” haljine sa njenog zvaničnog naloga za prodaju haljina u vrednosti od (200e do 800e).

satin blue

“Vi pravite bajku”

Ne draga vi kradete tuđe bajke i odsečete im glave i lupate mnogo veće cene.

satin blue 2

Nisam sigurna mislim da je u pitanju ASOS haljina, ali jasno vam je svima da je dovoljan jedan običan gugl image search da se ustanovi da žena ukrade fotku, odseče glavu manekenki i prodaje kao svoju haljinu. Sa sve magičnim opisom poput “od čvrstog satena, izgleda kao skulptura).

Naravno ovo joj je takođe jedan od popularnijih krojeva, vidim super se prodaje, ako ćete već uzimati kopije drugih dizajnera probajte AliExpress sigurna sam da je manje od 800e. Ne razumite me pogrešno verujem u inspiraciju od drugih umetnika veoma, ali ako već ne postoji neki zakon mora da postoji neki moral ili neki barem interni sat koji ti kaže, ej možda ovo i nije ok.

Jovana je očigledno veliki fan dizajnerke Emily Riggs. Sa punim pravom žena je pretalentovana.

emili

Znači neko će uložiti vreme ljubav, krv na jagodicama, naći fotografa, naći modela da trči negde neke pored mora, platiti hemijsko posle….ali ti..

Ti ćeš samo download-save as-ukradena fotka 34832-9.

ukradena

Šta li još zanimljivo ima toga na njenom zvaničnom profilu? Mislim pored gomila fotografija gde bukvalno ni jedan fotograf, naši fotografi koji su fotografisali sva ta venčanja gde su se nosile te njene famozne venčanice, nisu potpisani. Mislim ovo se i meni desilo, da ne potpišem nekoga, ali samo na jednoj slici jer ime fotografa devojka nije znala. Imam razumevanje. Ali fotke koje su slikali neki od naših najpopularnijih i najtraženijih fotografa,koje je uredno sama mlada potpisala, mogli su biti potpisani, opet ako nije zakon, red je.

Ostatak priče i još plagijatorskih dokaza pogledajte na originalnom postu

Najskuplje venčanice ikada

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link