Srbija

Lek za potenciju najčešće falsifikovan, može da sadrži otrov za pacove, antifriz i prah od cigle

tablete

Tiha i javnosti nepoznata pandemija falsifikovanja lekova, koja odnosi stotine hiljada života, zavladala je svetom, izjavio je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Prošlogodišnja zarada na ilegalnom tržištu dostigla je 431 milijardu evra, navodi SZO.

Zelić je za RTS izjavio da je SZO na poslednjem sastanku na kojem je prisustvovao iznela podatak da 700.000 ljudi godišnje umre zbog izostanka efikasnosti leka, koji se najčešće nabavlja na ilegalnom tržištu.

– Danas se falsifikuju lekovi za najteže bolesti, poput kancera. Kriminalci koji deluju na svetskom nivou su se udružili i pokušavaju da infiltriraju lekove u legalne lance snabdevanja – naglašava Zelić.

Prema njegovim rečima, Srbija je bila uspešna u zaštiti svog lanca snabdevanja.

– Procenjuje se da je evropsko tržište manje od jedan odsto zagađeno falsifikovanim lekovima. Smatramo da je naš lanac snabdevanja zaštićen. Zabrinjava nas što pacijenti nabavljaju lekove na ilegalnom tržištu, poput interneta i društvenih mreža, jer su u riziku da dobiju toksičan lek – navodi Zelić.

Ističe da se u Srbiji najčešće falsifikuju lekovi za erektilnu disfunkciju, koji se često nabavljaju ilegalnim putem.

– Pacijenti se stide da uđu u apoteku. To nije nikakvo opravdanje. Oštećenja bubrega i jetre, kao nuspojeve, su česta. Ako neko dođe u posed sumnjivih lekova, treba to da prijavi Agenciji za lekove – upozorava Zelić.

Zelić kaže da vrlo teško možemo da prepoznamo da li je lek falsifikovan, te da se jedino labaratorijskom analizom to može utvrditi.

– Pedeset odsto lekova sa interneta su lažni, a 96 odsto prodajnih mesta su izvori takvih lekova. Lek u apoteci je siguran, a mimo nje je rizik. Potecijalne opasnosti su – od izostanka efekta, koji nekog može da vodi u smrt, do toksičnih sastojaka. Tu ima otrova za pacove, antifriza i praha od cigle – zaključuje Zelić.

Osuđen nadrilekar Miroljub Petrović, mora da plati 100.000 dinara

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link