Magazin

Jugoslavija je bila u šoku kad su Zorku, divlju i nemu pronašli u šumi 22 godine od nestanka

devojka-suma

Seljaci na planini Borji, januara 1939. godine, pronašli su divlju, polunagu ženu, sa ogrtačem od trave… U njoj su prepoznali devojku nestalu pre 22 godine, za koju su mislili da je odavno mrtva.

Beogradska „Pravda“ tada je, donoseći priču o ovom događaju, navela da se Banjalukom tih dana munjevitom brzinom pronela vest o pronalasku „divlje žene“, na koju su naišli seoski dečaci, čuvajući stoku.

„Dečaci su videli skoro nagu ženu sa raspletenom kosom do kolena. Dečaci su otrčali u selo i obavestili roditelje. Seljaci, međutim nisu verovali deci. Dečaci su i dalje izgonili stoku na pašu, ali nisu smeli da odu u blizinu mesta gde su videli tu ženu“, piše „Pravda“.

Nakon nekog vremena, skoro na samom podnožju planine, dečaci su opet videli istu ženu. Prestrašeni, pobegli su ostavivši stoku.

„Sutradan, pošli su njihovi roditelji naoružani štapovima i sekirama da potraže ‘divlju’ ženu. Celoga dana seljaci su tragali i predveče videli su tu tajanstvenu ženu, obraslu u kosu, a obučenu u odelo od životinjske kože.

Na nogama je imala obuću opletenu od granja, a preko ramena ogrtač od trave. Seljaci su napravili krug oko nje da ne bi pobegla. Žena je vrisnula i pala u nesvest“, pisao je list, a preneo Mondo.

Kada su joj seljaci prišli, na svoje zaprepašćenje, u njoj su prepoznali Zorku Blažunović, koja je nestala pre 22 godine! Zorka je nestala dok je BiH još uvek bila pod Austrougarskom okupacijom, a od tada su svi mislili da je mrtva. Vraćajući se pričom u prošlost, „Pravda“ navodi:

„1916. godine Zorka je imala 18 godina. Bila je vrlo lepa i dopala se nekom austrougarskom oficiru. Jednoga dana oficir je naredio Zorkinim roditeljima da je pošalju u žandarmerijsku kasarnu, gde ima da bude saslušana kao svedok po nekoj stvari. Svima je bilo jasno zašto oficir poziva Zorku, ali se naređenje moralo ispuniti. Sutradan se Zorka plačući oprostila od roditelja i pošla.

Roditelji su mislili da Zorka ide u kasarnu… Istoga dana popodne došli su žandarmi u kuću Zorkinih roditelja da je traže. Roditelji su tvrdili da je Zorka već otišla, ali to nije pomoglo i oni su odvedeni u zatvor gde su mučeni i posle zatvoreni. Posle propasti Austrije Zorkini roditelji su pušteni, ali o svojoj kćeri nisu mogli ništa da saznaju.“

Zorka se, nakon što je pronađena, uskoro osvestila ali i dalje nije izgovorila ni jednu reč.

Izvor: region/MONDO

Tužan život pravog Moglija, dečaka koji je od ljudi jedino naučio da puši cigarete

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link