Magazin Srbija

Na Divčibarama u nevremenu zarobljeno 17 osoba, od kojih dvoje dece

sneg-auto-nevreme
Foto: N1

Petnaest odraslih osoba i dvoje dece od 6 i 9 godina od petka nalaze se zavejani na Divčibarama u kućici koja se nalazi na području između vrhova Velikog i Malog Maljena, potvrdio je za N1 u telefonskom razgovoru Nenad Atanasković, jedan od blokiranih na Divčibarama.

Kako Atanasković kaže, ostali su bez hrane, a za vodu se snalaze tako što otapaju sneg.

Ekipe vatrogasnih jedinica, gorskih službi, policije iz Valjeva, meštani Divčibara, kao i članovi džip kluba iz Požege u nedelju su celog dana neuspešno pokušavali da se probiju do zavejane kućice u koju su se sklonile ove porodice.

Darko Živčić, šef vatrogasne službe na Divčibarama izjavio je za N1 da se specijalno vozilo „Kvad“, koje je prepodne krenulo da spasava zavejane, nalazi na desetom kilometru od zavejane kućice gde su se porodice sklonile.

– Danas su na Divčibarama povoljniji vremenski uslovi od predhodnih dana, tako da se nadamo da će evakuacija zavejanih u ovom pokušaju uspeti – rekao je Darko Živčić.

Kako je u telefonskom razgovoru za N1 potvrdio Nenad Atanasković, oni su džipovima porodično krenuli na izlet na Divčibare, međutim, imali su problema sa kvarom na jednom od vozila na čijem su otklanjanju izgubili dosta vremena.

U međuvremenu, počeo je da pada sneg i krenula je mećava, tako da se nije moglo natrag.

Pronašli su usamljenu kućicu i provalili u nju, gde se i sada nalaze.

On kaže da „vlasnik verovatno i ne zna da su mu provalili u kuću“, ali misli da se radi „o Lazi geografu iz Valjeva“, kome se ovim putem zahvaljuje.

Atanasković se zahvaljuje i svim ljudima koji su proteklih dana pokušali da dođu do njih i da ih izbave, ali konstatuje da su vatrogasne jedinice i gorske službe kod nas neopremljene za ovakve situacije, što je potvrdio i njihov slučaj.

Vatrogasna jedinica raspolaže sa jednom Ladom Nivom, a gorska služba sa Dačijom.

Saobraćaj se u Srbiji i danas odvija otežano.

Putari čiste saobraćajnice po prioritetima i navode da su svi glavni pravci prohodni. Vlažan i težak sneg bez struje je ostavio više hiljada potrošača.

A u Obrenovcu danas neće biti nastave.

Vatrogasci na Tari spasili Beograđane sigurne smrti u akciji kakva se ne pamti

OGLAS

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link