Novi Sad

Pokrenuta peticija za smenu direktorke OŠ „Mihajlo Pupin“ u Veterniku, podneto više od 30 prijava, među njima i za mobing

os-mihajlo-pupin-veternik
Foto:preuzeto /osmihajlopupin.edu.rs/; google maps; privatna arhiva

Jovan Kocevski i njegova supruga Danica pokrenuli su peticiju kojom traže smenu v.d. direktorke OŠ „Mihajlo Pupin“ u Veterniku – Radoslave Stupar. Oni za portal Nova.rs kažu da osim zakonskih propusta, ozbiljan problem predstavlja i mobing, kao i da je za vreme mandata aktuelne direktorke 16 kolega mobingovano, a 24 je napustilo školu.

U tekstu zahteva za razrešenje koji će biti upućen predsedniku, Vladi Srbije, Ministarstvu prosvete, Pokrajinskom sekretarijatu i Skupštini grada Novog Sada, između ostalog se navodi da je do sada na postupanje direktorke podneto više od 30 prijava prosvetnim inspekcijama na svim nivoima, uključujući i pet tužbi – od kojih su dve za mobing.

Jovan Kocevski, jedan od pokretača peticije kaže za pomenuti portal da je peticija zapravo treći krug uzbunjivanja koji su on i njegova supruga pokrenuli, dok su oboje bili u radnom odnosu u školi.

Njemu je u međuvremenu istekao radni odnos, dok supruga i dalje radi u školi.

– Ovom peticijom želimo da ukažemo da svi postupci koji su se vodili u proteklom periodu, nisu samo predmet našeg ličnog interesovanja, već i da imamo podršku roditelja. Međutim, zbog revanšizma kom je sklona direktorka, nismo želeli da roditelje stavljamo u taj proces – pojašnjava Kocevski.

Sagovornik portala Nova.rs precizira da bi zbog svega onoga što joj se stavlja na teret direktorka do sada trebalo da bude razrešena.

– Svih ovih 12 stavki je samo deo pogrešaka koje je školska uprava uradila – kaže Kocevski.

Dodaje da će peticiju predati krajem nedelje, kao i da ona već sada broji gotovo 1.000 potpisa.

– Imamo dve peticije. Pisanu za roditelje i meštane Veternika, kao i elektronsku za širu javnost. Što se tiče Ministarstva prosvete, obraćali smo im se u više navrata, kao i svim drugim institucijama. Svi prebacuju lopticu jedni na druge. Od kabineta predsednika, preko Vlade, grada…Gradska uprava je zahtevala od školskog odbora da se oglasi. Jedino što smo dobili u pisanoj formi jeste iz kabineta premijerke, obavestili su nas da su su upoznati sa slučajem i da je to prebačeno Ministarstvu prosvete, koje je vrlo verovatno po automatizmu napravilo krug – pokrajina, grad. Po prvi put sada imamao da je inspekcija napravila zapisnik da su određeni rokovi probijeni. Nalog Školske uprave je da izmene sve nepravilnosti, a oni su u problemu, jer ne znaju šta su nepravilnosti – kaže Kocevski.

direktorka-veternik-razresenje
Foto: Privatna arhiva

Sagovornik Nova.rs napominje da određeni broj zaposlenih peticiju potpisao u elektronskoj formi, tako skrivajući svoj identitet, plašeći se potencijalnih pritisaka.

Šta stavljaju direktorki na teret?

U zahtevu se navodi da direktorka ni dve godine od stupanja na dužnost nije položila ispit za direktora, takođe Školski odbor je navodno antidatirao ugovor o radu sa direktorkom, tako grubo kršeći zakon.

Dodaje i se i da je „svojim nečinjenjem direktorka dozvolila da škola uđe u pravni vakuum“.

Na spisku zamerki, između osalog, našlo se i to da u više navrata nalozi iz Rešenja gradskih prosvetnih inspektora i Školske uprave nisu realizovani.

Problem i sa prethodnom direktorkom

Škola je imala probleme i sa prethodnom direktorkom, Teodorom Mitić, kojoj je novosadska prosvetna inspekcija pronašla niz nezakonosti u zapošljavanju

Među nezakonitostima koje je inspekcija našla je zapošljavanje nastavnika mimo norme i bez potrebnih kvalifikacija, kao i bez ikakve konsultacije i uvida u informacioni sistem „Dositej“, koji obrazovnim ustanovama služi za pregled slobodnih mesta, sistematizacije, tehnoloških viškova koji imaju prednost pri zapošljavanju itd.

Radna mesta koja su popunjena mimo zakona su, kako je tada preneo 021, mesto nastavnika matematike, informatike i medijatekara.

Kako navodi Jovan Kocevski, koji inicira smenu sadašnje direktorke, uprkos svim navedenim propustima, situacija u školi, kada je reč o kvalitetu nastave, bila je tada daleko bolja.

Direktorka nije bila dostupna za komentar.

Osmoro zaposlenih Fonda za humanitarno pravo podnelo tužbu zbog mobinga, žale se na Natašu Kandić

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link