Svet

Devojčica (13) udisala dezodorans i preminula, skrhani roditelji morali da je isključe sa aparata

ezra-hajns
Foto: Youtube printscreen

Ezra Hajns (13) preminula je od posledica udisanja dezodoransa kod prijateljice kod koje je prespavala tokom produženog uskršnjeg vikenda u Melburnu.

Andrea i Pol Hajns, roditelji nastradale devojčice, prisetili su se trenutka iz noćne more kad su primili poziv da dođu po ćerku.

Andrea je stigla u trenutku kad je medicinska ekipa očajnički pokušavala da reanimira njenu ćerku koja je imala srčani zastoj, prenosi Kurir.

Devojčica je stavljena na aparate za održavanje života, međutim, preminula je osam dana kasnije.

– Mislili smo da ćemo je dovesti kući – rekla je Andrea.

– Imali smo nadu. Nismo mislili na najgore – dodao je Pol.

Roditelji su verovali da će se njihova devojčica oporaviti, ali skeniranje je odmah pokazalo da je Ezra pretrpela nepopravljivo oštećenje mozga.

Bili su prisiljeni da donesu bolnu odluku da isključe Ezrin aparat za održavanje života i rečeno im je da dovedu prijatelje i porodici kako bi rekli poslednje zbogom tinejdžerki na samrtnoj postelji.

– Stavili su je na krevet kako bismo mogli ležati sa njom. Mazili smo je do kraja – rekao je skrhani otac.

Zabrinjavajući trend udisanja boja na bazi hroma i drugih hemikalija za domaćinstvo, uključujući dezodorans i sprej protiv insekata, odneo je živote više od deset mladih Australijanaca od 2009. godine.

Andrea i Pol sada pokušavaju da edukuju decu o štetnosti udisanja opasnih hemikalija kako bi sprečili tragedije poput Ezrine.

Pol je naglasio da je Ezrina smrt teško pogodila sestru i dva brata.

Od mladosti Ezra je bila dobra sportistkinja i dovela je svoj tim do titule državnog prvaka u aerobiku sa šest godina života.

Takođe se trkala na BMX biciklima zajedno sa svojom braćom i izabrana je za zamenika kapitena svoje ekipe u košarkaškom timu za mlađe od 14 godina.

Pijatelji su je opisali kao „jedinu devojku“ koja je mogla da izmami osmeh na bilo čije lice.

– Nije bilo dana u poslednje tri godine da mi nisi ulepšala dan svojim zaraznim smehom i prekrasnim osmehom. Srce me boli i ne mogu da verujem da ću morati da se oprostim od tebe Ezra. Tako si mlada. Prerano si otišla.

Pokušaću da te učinim ponosnom i nastavim da radim stvari koje su te činile srećnom. Beskrajno te volim i nedostaješ mi Ezra. Počivaj u raju ljubavi moja – napisala je njezina prijateljica Abi na društvenim mrežama.

Mediji navode da je jedan od razloga zašto je udisanje hemikalija postalo toliko rašireno u raznim delovima Australije lakoća sa kojom mladi mogu doći do takvih proizvoda.

Pojedine trgovine u Maunt Ajzi su još 2021. zatvorile svoje aerosolne proizvode iza staklenog paravana jer je otkriveno da deca od sedam godina svakodnevno ušmrkavaju otrovne pare.

Ta praksa je sada uobičajena u brojnim trgovinama u Australiji.

Kupovina dezodoransa na bazi hroma u celoj Australiji je ograničena na osobe mlađe od 18 godina.

Devojčica od 2 godine umrla u bolnici zbog premlaćivanja roditelja

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

90 Shares
Share via
Copy link