Balkan Magazin

Devojčica od 2 godine umrla u bolnici zbog premlaćivanja roditelja

klaiceva-bolnica
Foto: Iva Rodić Novak

Lekari u Hrvatskoj uzaludno su se borili za život dvogodišnje devojčice koja je sa teškim povredama prevezena u sredu u zagrebačku Kliniku za dečje bolesti u Klaićevoj ulici.

Policija je sinoć privela roditelje devojčice zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba detetovih prava.

Devojčica je primljena u bolnicu sa teškim povredama i trenutno se nalazi na respiratoru u indukovanoj komi, pisano je drugog aprila.

Kako prenose mediji, dete ima teško nagnječenje mozga, ali i cele glave, naročito na koži, gde se jasno vide tragovi gnječenja.

Povrede su, kako saznaje 24sata.hr, brutalne i zastrašujuće, doslovno ekstremne, a detetu je, uz to, telo puno modrica različite starosti.

Drugim rečima, nisu sve nastale sveže, pre nego što je devojčica dovezena u Klaićevu, nego su vidljivi tragovi pređašnjih povreda.

Dete je na intenzivnoj, priključeno na respirator, a povrede su toliko teške da ima vrlo male šanse da preživi.

Kako su potvrdili iz policije, protiv oca je ranije podnošena prijava zbog nasilja u porodici. Međutim, nasilje nije bilo prema deci, već prema drugim članovima porodice.

Prijatelj blizak porodici devojčice tvrdi da ga je otac juče ujutru zvao i da je bio veoma uznemiren.

– Zvučao je očajno kad me nazvao juče ujutro. Gušeći se kroz suze mi je rekao da najmlađa od tri ćerke nije dobro i da ju je žena odvela u bolnicu u Gradišku i da dalje ide za Zagreb.

Stavio sam mu se na raspolaganje ako šta treba, ili da pričuvam drugu decu, i rekao da mi se javi kad bude u prilici. Nisam imao informaciju šta se dogodilo tačno, a naveče kad sam na portalima video da je jedna beba iz Gradiške pretučena i u životnoj opasnosti, smrz’o sam se i krenuo da ga zovem, ali telefon mu je bio ugašen.

Evo, ni jutros ga još nije upalio. Pa vidim na internetu da su roditelji pretučene curice uhapšeni – ispričao je prijatelj blizak uhapšenom paru za Jutarnji list a prenosi Telegraf.rs.

Član šire porodice supružnika, pak, govori kako ne može da veruje da bi oni išta nažao učinili tom detetu.

– Bila je najveća mezimica u njihova četiri zida. On je čak prošlog leta krenuo za Nemačku. U Minhenu je našao posao, tamo imamo i rodbinu. I kad se vratio kući, našao je posao na građevini.

Nije se štedeo da bi svojoj porodici priuštio sve. A ona je znala na decu da povisi ton. Znala se čuti vriska, valjda je gubila kontrolu od nenaspavanosti.

Jedna beba iscrpi, a kamoli neće četvoro dece. Ne branim nikog, ne znam kako su povrede kod malecke nastale, ali ako su zaista oni doprineli povređivanju, onda zaslužuju svaku osudu bez pogovora – oštar je član porodice.

Preostalo troje dece je prebačeno u hraniteljsku porodicu, a u Centar za socijalni rad Nova Gradiška, pod čijim nadzorom je bila porodica, poslata je inspekcija.

Kako navode mediji, devojčica je bila smeštena u hraniteljsku porodicu zbog loših uslova u biološkoj porodici, ali krajem prošle godine vraćena je jer su se ‘uslovi poboljšali’ i tada je određen nadzor nad roditeljima.

Goran Rodić, direktor bolnice u koju je malecka smeštena, rekao je da je devojčica i dalje kritično i životno nestabilno te da se nalazi u moždanoj komi.

– Mi se u Klaićevoj susrećemo sa svakakvim slučajevima, ali ovakvi nas uvek šokiraju. Idući sati su kritični i dete je vitalno ugroženo.

Naš zadatak je da preduzmemo sve korake koje današnja medicina može uradi da bi se situacija poboljšala – rekao je on.

Nažalost, malena je preminula na Uskrs, njeno telo nije izdržalo premlaćivanje roditelja.

Hranjena tečnošću, vezana i u pelenama 13 godina, trzala se i skakala kao zec: Priča o Džini je priča o ljudskoj surovosti

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
401 Shares
401 Shares
Share via
Copy link