Srbija Vesti

Za dan ispunjen nadom: Minja je primila lek od 2 miliona dolara

Mala Minja Matić, za koju je Srbija skupljala novac, dobila je šansu za život jer je primila zolgensmu.

Predivne vesti su roditelji podelili na Instagram profilu @zaminjinusansu.

– Sećamo se, bilo je to pre 6 meseci, sa nadom koja je bila skrivena, ali opet prisutna i rečenicom koja nas prati od početka – Uspećemo, mi to možemo. Sada, želimo da podelimo sa vama – Minja je uspela, Minja je primila zolgensmu – objavljeno je na profilu.

Kako se navodi, hrabra devojčica je dobila šansu za život.

– Najveća radost je bila dana kada smo dobili Minju, a danas mi smo ponovo postali ponosni roditelji naše Minje. Naša hrabrica je uspela, mi smo uspeli.

Zapravo, Vi, divni i humani ljudi širom sveta ste uspeli – istakli su roditelji.

Zahvalili su se svima koji su na bilo koji način pomogli Minji.

– Veliku zahvalnost dugujemo aviokompaniji koja je Minji omogućila besplatan i bezbedan let, kao divnim ljudima, doktoru i tehničaru iz bolnice Sveti Sava.

Minja će izaći kao najveći pobednik života. Naš san se ostvario, sada smo jači i srećniji nego ikada u životu. Hvala što ste uz nas. Ogromna ljubav za sve, vaša Minja – zahvalili su roditelji.

Minja je umiljata i nežna devojčica. Rodila se 6. oktobra 2019. godine. Tokom prva tri meseca lepo je napredovala.

Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primetili da Minja postepeno prestaje da pomera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Odmah su potražili pomoć.

Ispostavilo se, na žalost, da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Sa pet meseci je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući Spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sedi.

Zhvaljujući ljudima velikog i dobrog srca roditelji su uspeli da prikupe novac za gensku terapiju.

Minji su potrebne konstantne fizikalne i okupacione terapije, terapije u vodi, razna medicinska oprema i pomagala, kao i permanentno praćenje vodećih lekara u inostranstvu.

Mala Minja stigla u Ameriku po šansu za izlečenje: Ni 2 miliona dolara nije mnogo za jedan srećan osmeh deteta

510 Shares
510 Shares
Share via
Copy link