Magazin

Desanka Maksimović ipak OSTAJE u punom obimu u školskom progamu

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova, javlja RTS.

“To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka ‘Tražim pomilovanje’, a u trećem izbor iz poezije”, rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor Radivoje Stojković.

Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete.

Sednica je održana nakon reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da zbirka srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije, uz obrazloženje da se to delo Desanke Maksimović “ne uklapa u okvir epohe”.

Svetlana Šeatović, upravnica Zadužbine “Desanka Maksimović” u autorskom tekstu za RTS navela je ranije je u pitanju prekrajanje književne istorije i nesumnjivih vrednosti srpskog književnog kanona, te da je “najblaže rečeno delatnost koja pogađa u samo srce našeg identiteta”.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je juče da odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja nije konačna i najavio je njeno upućivanje Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

50 velikana i remek-dela književnosti koja su tiho nestala iz školske lektire

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
74 Shares
Share via
Copy link