Beograd Magazin

Hronološki pregled haosa posle izbora ’96 je zaboravljeni dragulj dokumentarnog filma (VIDEO)

<img src="https://i.ytimg.com/vi/BF6isZDCy9E

Pre više od 22 godine održavali su se najmasovniji protesti protiv vlasti u Srbiji. Nakon što je režim na čelu sa Slobodanom Miloševićem pokušao da krivotvori rezulate lokalnih izbora, nezadovoljni građani su puna tri meseca šetali gradskim ulicama.

Građani su zahtevali od Miloševića da prizna pobedu koalicije Zajedno, a na internetu se tek nedavno pojavio film iz tog vremena –  „Udešavanje glasa“.

Delo reditelja Vladimira Perovića je hronološki pregled haosa posle izbora 1996. Film je izmontiran od materijala koji je BK televizija tada snimala, a kako ja navedeno na Youtube-u, kaseta sa ovim zaboravljenim filmom sasvim slučajno je pronađena, piše portal Noizz.

Gledajući ga iz današnje perspektive, smenjivaće vam se oprečne emocije, ali ono što sigurno neće izostati je – gorčina. 22 godine kasnije, čini se da smo i dalje na istom mestu, a paralele koje se mogu povući između propagande vlasti na ovim snimcima i one koju proživljavamo u realnom vremenu 2019. graniče se sa naučnom fantastikom.

Bitna razlika je jedino što su aktuelne šetnje pod parolom „1 od 5 miliona“ potpuno mirne i predvođene građanima, a nasilje današnje vlasti još nije prešlo u primenu fizičke sile.

Veče kada je Nikola Kojo, samouvereno i šmekerski, postao heroj Srbije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

55 Shares
Share via
Copy link