Magazin

Dečak (9) oboleo od novog tipa hepatitisa stabilno, ali jetra mu je u teškom stanju

hep
Foto: Shutterstock

Dečak(9) koji je oboleo od novog tipa hepatitisa u stabilnom stanju, ali jetra mu je jako loše
Dečiji hepatitis ne posustaje, mališan smešten na Insitutu je stabilno iako mu je jetra teškom stanju
Ne postoji protokol za lečenje dečijeg hepatitisa, dečak(9) na bolničkom lečenju sa jetrom u teškom stanju

Akutni hepatitis koji se pojavio u dečijoj populaciji i direktno napada jetru još uvek je potpuno nepoznata bolest za koju ne postoji protokol lečenja. Ni lekari ne znaju o čemu se zapravo radi, ali se polako otkrivaju detalji koji bi možda mogli da pomognu u borbi za živote naše dece.

Vest da je dečak star devet godina od juče smešten u Institut za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu zabrinula je sve roditelje.

On se za sada oseća dobro, ali njegova jetra je u teškom stanju, zbog čega će ostati u bolnici na posmatranjima kako bi lekari utvrdili da li je dijagnoza bolesti novi tip hepatitisa i kako bi pokušali da mu pomognu.

– Kod nas na odeljenju leži pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa. Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi – kaže za Nova.rs dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete.

Roditelji su primetili, napominje doktor, da je detetu koža požutela i doveli ga na pregled.

– Uradli smo već brojne analize, ali sutra nas očekuje još ispitivanja, kao i u ponedeljak, pa ćemo, nadam se, znati šta dalje da radimo, jer protokol o lečenju novog tipa hepatitisa ne postoji i to je ono što nas brine. Inače, za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija, leči se simptomatski – objašnjava dr Prokić, koji je i šef kabineta za endoskopsku dijagnostiku i lečenje.

Dečak zasad nije životno ugrožen, ali spada u teške pacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju, ističe doktor.

– Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali posle svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove anlize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izlečimo dete – naglašava dr Prokić.

Naime, prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu, u izjavi za isti portal kaže da su simptomi hepatitisa povećana temperatura i uvećane žlezde na vratu.

– Ova bolest može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje, dijareja i gubitak apetita. Virus se širi kapljičnim putem, ali i kontaktom. Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lek ne postoji, terapija je simptomatska – objašnjava dr Delić.

shutterstock_1045718488-1200x800
Foto: Shutterstock

Takođe, epidemiolog Zoran Radovanović navodi da će tajanstvena bolest, koju izaziva do sada nepoznat uzročnik, biti označena kao virus hepatitisa F.

– Učestalost uočenog oštećenja jetre kod ove bolesti 10 do 20 puta prevazilazi očekivanja za dečji uzrast. Svetski broj obolelih početkom maja iznosio je oko 200 pacijenata, ali je svakom desetom registrovanom bolesniku bila neophodna nova jetra – naglašava dr Radovanović.

Podsetimo, novi tip hepatitisa širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko meseci, a ova bolest posebno pogađa dečju jetru. Novi hepatitis je do sada registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

Lekari upozoravaju i upućuju roditelje kako da primete simptome.

– Ako roditelji primete da je dete malaksalo i da nema apetit, moraju mu uraditi biohemijske analize. Povišena aktivnost serumskih aminotransferaza (AST i ALT), od 10 do 15 puta, znače akutni hepatitis. Roditelji u ovom periodu, ali i inače, moraju obratiti pažnju i ne smeju zanemariti simptome kod dece. Virusni hepatitisi su međutim često asimptomatski, ali ne i ovaj – naglašava prof. dr Delić.

12 osobina i najčešćih simptoma misterioznog dečjeg hepatitisa otkrivenog u Srbiji

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

196 Shares
196 Shares
Share via
Copy link