Srbija Vesti

12 osobina i najčešćih simptoma misterioznog dečjeg hepatitisa otkrivenog u Srbiji

hepatits deca

Sumnja se da se pojavio prvi slučaj misterioznog hepatitisa u Srbiji. Slučaj jednog deteta se ispituje, a šta se za sada zna o oboljenju jetre koje pogađa decu širom sveta?

Sumnja se da je misterioznim oblikom hepatitisa zaraženo dete koje je smešteno u beogradskoj bolnici, a do sada je ova bolest pogodila decu predškolskog i školskog uzrasta u više od 20 zemalja.

Taj tip do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi….

Zagonetna infekcija, kako je vidi epidemiolog Zoran Radovanović, posebno je opasna po decu, ali je veći problem to što o njoj za sada ne znamo mnogo. Ono što znamo ne izgleda dobro: broj obolelih je relativno mali (početkom maja manji od 200), ali je svakom desetom registrovanom bolesniku bila neophodna nova jetra.

Epidemiolog Zoran Radovanović analizirao je do sada poznate osobine virusa u 12 tačaka:

 1. Nije u pitanju lažni alarm, jer učestalost uočenog oštećenja jetre 10-20 puta prevazilazi očekivanja za dečji uzrast.
 2. U opštoj atmosferi nepoverenja izazvanog pandemijom kovida 19, sumnja je pala i na vakcinaciju (!?), mada skoro nijedno obolelo dete nije podvrgnuto tom vidu zaštite.
 3. Reč je o infekciji, a ne o trovanju.
 4. Uzrok nisu ni bakterije, ni paraziti, pa se potraga sužava na viruse.
 5. Otpala je mogućnost da je izazivač neki od pet virusa hepatitisa – ni dva iz grupe „bolesti prljavih ruku“ (A i E), ni tri koja se prenose krvlju i polnim putem (B, C i D).
 6. Nema mesta ni pretpostavci o nekoj drugoj infekciji koja okrzne jetru, recimo o mononukleozi.
 7. Kod mnogih bolesnika izolovani su adenovirusi, ali oni, s jedne strane, obično dovode do infekcija disajnih organa, a s druge strane, prethodni period je poznat po njihovoj sezonskoj učestalosti.
 8. Posebno je interesantan čest nalaz tipa 41 adenovirusa, koji pokazuje sklonost da pogađa organe za varenje, uključujući jetru. Međutim, taj virus je dugo među nama, a sada se suočavamo sa nečim novim i drukčijim. I ovaj i drugi tipovi adenovirusa ugrožavaju jetru skoro isključivo kada već postoji urođena ili stečena imunska slabost organizma.
 9. Okolnost da je u toku pandemija kovida 19 vodi pretpostavci da je odgovoran novi virus korona. Neki mali bolesnici imali su pozitivan test, ali takav nalaz nije bio upadljivo češći nego kod njihovih zdravih parnjaka.
 10. Prirodno se nametnula ideja da bi objašnjenje nudila istovremena infekcija novim virusom korona i adeno- ili nekim drugim virusom. Istina je da kovid 19 slabi imunski sistem, posebno funkcionisanje tzv. ćelija prirodnih ubica i nekih drugih loza limfocita, pa druga infekcija na tako rovitom terenu može da ima težak tok. Ostaje da se ta hipoteza i dokaže.
 11. Pojava nove bolesti u vreme labavljenja dvogodišnjih ograničenja navela je pojedince da dva događaja dovedu u vezu. To zanimljivo zvuči, ali je još uvek na nivou spekulacije.
 12. Evo još jednog logičnog objašnjenja: tajanstvenu bolest izaziva do sada nepoznat uzročnik koji će, recimo, biti označen kao virus hepatitisa F.

Naučnici smatraju da je najverovatniji uzrok bolesti adenovirus, koji spada u grupu uobičajenih virusa, koji izazivaju simptome nalik gripu ili gastrointestinalnim oboljenjima i najčešće se ove smetnje rešavaju bez trajnih posledica, pisao je britanski „San“.

Kao simptomi hepatitisa izdvajaju se:

 • žutilo beonjače ili kože (žutica)
 • tamni urin
 • bledi, sivkasti urin
 • svrab kože
 • bol u mišićima ili zglobovima
 • visoka temperatura
 • neoubičajeni konstantni umor
 • opšte loše zdravstevno stanje
 • gubitak apetita
 • bol u stomaku

Izvor: Nova, Blic žena

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

92 Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap