Srbija

Darko Šarić trajno ostaje bez vile na Tatarskom brdu, hotela “Putnik” i “Vojvodina” i to nije sve

darko-saric_850x
Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Darko Šarić, pravosnažno osuđen za šverc gotovo šest tona kokaina iz Južne Amerike, uskoro bi trajno mogao da ostane bez velikog dela imovine koja se vodi na njegovo, ali i imena njemu bliskih ljudi.

Kako “Politika” saznaje, zahtevom koji je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podnelo Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu traži se trajno oduzimanje kuća i stanova širom Srbije, luksuznih lokala, pokretne imovine, vozila, preduzeća, deviznih računa…

– Imovina koja se vodi na Šarićevo ime, a za koju je zatraženo trajno oduzimanje, je kuća u Kragujevcu, garaža u Beogradu, luksuzne nekretnine na Tatarskom brdu u blizini Sremske Kamenice i određena pokretna imovina.

Tokom finansijske istrage utvrđeno je da je Šarić imovinu prenosio i na treća lica, pa je zahtevano i njeno trajno oduzimanje.

Među imovinom koju je okrivljeni prenosio na rodbinu, saradnike i prijatelje, nalazi se sedam stanova i dve kuće na teritoriji više opština u Beogradu, vozilo BMW, stan u Šapcu i devizni račun sa oko 140.000 evra.

Kod jednog od Šarićevih saradnika pronađeno je više od 17.000 evra u gotovini, a pošto nije dostavljen dokaz o poreklu tog novca, zatraženo je njegovo trajno oduzimanje – navodi Politikin sagovornik upoznat sa slučajem.

Prema njegovim rečima, zahtevano je trajno oduzimanje i nekoliko preduzeća koja su u vezi sa Šarićevim firmama.

Tako su se na tom spisku našle akcije preduzeća “Vojvodina” AD, UTP “Putnik” AD, dva hotela na Paliću, preduzeće “Municipijum S” i akcije u firmi “Mitrosrem”.

Od Šarićeve imovine, javnosti je verovatno najpoznatija vila na Tatarskom brdu nadomak Novog Sada.

Prema dostupnim informacijama, na adresi Ivana Franka 10, 11 i 15 u vlasništvu Šarića, nalaze se tri kuće, dok je iza nekretnine na broju 13 plac sa teniskim terenom, travnjakom i letnjim gril-restoranom.

Vile se nalaze na prostoru od hektar i 80 ari, a glavna kuća za boravak (pod brojem 11) prostire se na površini od 927 kvadratnih metara.

TOK je zatražio trajno oduzimanje imovine i pripadnicima Šarićeve organizovane grupe koji su, takođe, pravosnažno osuđeni za šverc kokaina.

Među njima su Rodoljub Radulović, Željko Vujanović, Goran Soković… Pravosnažnom presudom Vujanović je osuđen na 13 godina zatvora, Soković na 15, a Radulović na devet godina robije.

Kada je reč o imovini Rodoljuba Radulovića, protiv kojeg je postupak vođen u odsustvu, jer je u bekstvu, na spisku za oduzimanje je stan u Beogradu od 380 kvadrata, kao i dve garaže, ostava i perionica.

Pored toga, traži se i oduzimanje 45 odsto udela u jednom privrednom društvu.

Trajno oduzimanje imovine zahteva se i od Gorana Sokovića, koji je, kako se tvrdi, pored Šarića jedan od organizatora kriminalne grupe i koji je takođe u bekstvu. Od njega i njegovih srodnika traži se oduzimanje tri stana u Beogradu.

Nakon što je 2009. godine pokrenut postupak protiv Šarića i ostalih, pokrenuta je istraga o ispitivanju porekla njihove imovine.

Tada je od Šarića, ali i njegovih srodnika privremeno oduzet veliki broj nekretnina, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Zaplenjeno je nekoliko vila u Vojvodini, stanova u Beogradu, zemljišta, preduzeća.

Kada je 2010. prihvaćen zahtev za privremeno oduzimanje imovine, saopšteno je da je njena vrednost skoro pet miliona evra.

Osim nekretnina, tada je navedeno da su blokirani devizni računi i da je navodno na njima bilo oko 150.000 evra.

Protiv Darka Šarića trenutno se vodi ponovljen postupak zbog optužbi za pranje 20 miliona evra zarađenih prodajom narkotika.

U prvostepenom postupku pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, Šarić je osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo ovu presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Takođe, pred Posebnim odeljenjem Višeg suda počeo je i novi proces protiv ovog Pljevljaka.

Ovoga puta, optužnicom se tereti da je tokom boravka u pritvoru organizovao novu kriminalnu grupu, čiji pripadnici se sumnjiče za niz teških krivičnih dela, među kojima i za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Apelacioni sud slab na Darka Šarića, ukinuo mu presudu i naložio novo suđenje

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link