Film Vesti

„Dara iz Jasenovca“ ipak ispala iz trke za Oskara, Aida ostala u konkurenciji

Domaći kandidat „Dara iz Jasenovca“ ispao je iz trke za ovogdišnju nagradu Oskar, u kategoriji najbolji film sa stranog govornog područja. Ove godine u konkurenciji se nalazilo 93 ostvarenja, a žiri je napravio uži izbor od 15 filmova među kojima nije potresna drama Predraga Antonijevića.

Ovaj film izazvao je oprečna mišljenja filmske kritike, a polemika je više ličila na političko prepucavanje. Srpski korisnici sajta IMDb organizovali su kampanje da svi Srbi moraju da se uloguju na ovaj sajt i daju maksimalnu ocenu 10, a sa druge strane Hrvati su pravili organizovanu kampanju da se film „Dara iz Jasenovca“ na ovoj platformi oceni najnižom ocenom 1.

Na kraju su čak i administratori sajta IMDb morali da reaguju i zabrane ocenjivanje, a ta opcija je nakon nekoliko dana ponovo omogućena.

U konkureniciji za Oskara ove godine za filmove na stranom jeziku su ostali ostvarenje „Quo vadis, Aida“ (BiH), „The Mole Agent“ (Čile), „Charlatan (Češka), „Another Round“ (Danska), „Two of Us“ (Francuska), „La Llorina“ (Gvatemala), „Better Days“ (Hong Kong), „Sun Children“ (Iran), „Night of the Kings“ (Obala Slonovače), „I’m no longer here“ (Meksiko), „Hope“ (Norveška), „Collective“ (Rumunija), „Dear Comrades!“ (Rusija), „A Sun“ (Tajvan) i „The Man Who Sold His Skin“ (Tunis), piše RTS.

„Dara iz Jasenovca“ film sa najvećom zaradom po bioskopu u SAD, ljudi izlazili iz sala plačući

Share via
Copy link