Magazin Poznati

Trnovit životni put irskog glumca kroz 13 udomiteljskih porodica do nominacije za Oskara

beri kogan

Irski glumac Beri Kogan nominovan je za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Glavne uloge do sada je igrao u filmovima The Batman, Eternals, American Animals, Dunkirk i mini-seriji Chernobyl, a nedavno je osvojio Zlatni globus za ulogu u tragikomediji The Banshees of Inisherin, što ga je dovelo do nominacije za Oskara. No, glumčev put do uspeha nije bio lagan.

Beri, rođen u Dablinu, u detinjstvu je živeo u 13 različitih udomiteljskih proodica nakon što mu je majka preminula zbog predoziranja heroinom u dobi od 30 godina, prenosi Daily Mail.

– Svaka porodica je bila dobra prema meni. Ne znaš što se događa dok si dete. Vežeš se i onda moraš otići. Čudno je to. Tek kad postaneš stariji, pogledaš unazad i shvatiš šta se dogodilo – ispričao je jednom prilikom Kogan, koji je u trenutku majčine smrti imao 12 godina.

Kasnije se za Berija i njegovog brata Erika brinula njihova starija sestra Džema, a glumac je rekao kako su brigu o njemu imale i baka i tetka.

Kogan je, priznaje, postao problematičan u srednjoj školi, a nevolje nije zaobilazio ni izvan škole. Ispričao je kako se jednom prilikom ušuljao u lokalni bioskop i besplatno gledao filmove. Osoblje ga je naposletku otkrilo i izbacilo te mu je bio zabranjen dolazak u dvoranu. Međutim, glumac nije ni slutio da će godinama kasnije jedan od njegovih filmova imati posebnu premijeru upravo u tom bioskopu.

Kaže kako ga je gluma oduvek privlačila te mu pomogla da „prebrodi bol koji je trpeo tokom detinjstva“. Godine 2020. bio je uvršten na 27. mesto na listi najboljih irskih filmskih glumaca The Irish Timesa.

Njegove rane filmske uloge uključuju ’71, Mammal i Trespass Against Us. Berijeva holivudska karijera započela je 2017. godine ulogom u filmu Dunkirk. Nastavio je nizati uspehe, no svojim najvećim postignućem smatra nominaciju za Oskara.

Kogan je za Dublin Live pre dve godine rekao kako se nada da će njegova priča podstaknuti mnoge mlade ljude da slede svoje snove.

– Ako ste prošli 13 udomiteljskih porodica, ne znači da nećete dobro proći u životu – rekao je glumac.

Inače, Beri je u vezi sa zubarkom Alison Kierans s kojom ima sina Branda.

Izvor: Index

Jedini oskarovac srpskog porekla je svoje prezime gurao u svaki film: „Sekuloviću, dodaj mi taj šlem“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
Share via
Copy link