Magazin Svet

JEZIVO: Danski lekari 2 decenije ugrađivali inuitskim ženama na Grenlandu prisilnu kontracepciju

Eskimi
Foto: Shutterstock

Veliki skandal ovih dana potresa dansku javnost, nakon što je otkriveno da su lekari iz ove zemlje tokom dve decenije 20. veka sprovodili strašnu praksu nad grenlandskim Inuitima.

Naime, ugrađivanjem unutarmateričnih implanata u hiljade inutskih žena i devojaka, najčešće bez njihovog znanja i dozvole, onemogućili su im da imaju potomstvo, a nakon te procedure mnoge su imale i ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Sada su vlasti dve države, Danske i Grenlanda, pokrenule zajedničku istragu o ovoj praksi koja je vršena tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, koja bi trebalo da otkrije verodostojnost navedenih tvrdnji.

Kupili devojčice po školama i ugrađivali im implante

Među pomenutim devojčicama bila je i 60-godišnja Naja Libert, koja je sa 13 godina, posle rutinskog školskog lekarskog pregleda, poslata u bolnicu na ugradnju implanta.

– Nisam zaista znala šta je to, jer mi nikada nije objasnio proces niti me pitao za dozvolu – rekla je za Bi-Bi-Si Libert, koja je tada živela u Maniicoku, gradu na zapadnoj obali Grenlanda.

– Bojala sam se. Nisam mogla da kažem roditeljima. Još sam bila nevina. Još nisam ni poljubila dečka.

Sećam se lekara u belim mantilima, možda je i medicinska sestra bila tu. Videla sam metalni okvir na kome sam morala da raširim noge. Sve je bilo veoma strašno – opisuje ona svoju traumu.

Naja kaže da lekari nikada nisu pitali njene roditelje za dozvolu, već su na istu proceduru poslali i druge njene drugarice iz razreda, ali nisu razgovarali o tome, jer je čitava stvar za njih bila preveliki šok.

Ona je pokrenula Fejsbuk stranicu na kojoj žrtve ove prinudne kontracepcije mogu podeliti svoja iskustva i pomoći jedna drugoj u procesuiranju traume. Više od 70 žena se već pridružilo grupi, piše Kurir.

Devojčicama niko nije objasnio postupak

Novinarska istraga podkasta “Spiralkampagnen” došla je do fajlova koji ukazuju da je na Grenlandu, između 1966. i 1970. godine, oko 4.500 žena i devojčica (polovina svih Grenlanđana u reproduktivnom dobu) imalo umetnutu spiralu.

Zahvati su rađeni do sredine 1970-ih, ali nije jasno kojem broju ovih žena je zapravo objašnjen čitav postupak ili je dalo svoju saglasnost.

Među njima su bile i devojčice od 12 godina, od kojih nekoliko kaže da im niko nije objasnio postupak. Ima i dosta onih koji nikada nisu uspeli da zatrudne, za šta okrivljuju implant.

Grenland 1
Foto: Pixabay

– Toliko žena me je kontaktiralo. Činilo se da što su devojčice bile mlađe, to su imale više komplikacija nakon implantacije – rekla je Libert.

Arnanguak Poulsen je implant ugradila sa 16 godina, kada je bila u internatu za grenlandske studente na danskom ostrvu Bornholm 1974. godine.

Pokušaj ograničavanja demografskog rasta starosedelaca Grenlanda

Soeren Rud, istoričar sa Univerziteta u Kopenhagenu, smatra da je motivacija za ubacivanje implanata delom bila finansijska, a delom rezultat kolonijalnih stavova.

– Postoji očigledan interes da se pokuša ograničiti rast stanovništva. Ovo smanjuje poteškoće u pronalaženju smeštaja i medicinske nege za starosedeoce – rekao je on.

Druga tendencija za ovu vrstu kontracepcije je visok udeo samohranih majki. Lekari su čak pisali o spirali u časopisima i nazvali je velikim uspehom.

Grenland 2
Foto: Pixabay

Podaci pokazuju da je nakon početka ove prakse broj rođenih na Grenlandu prepolovljen za samo nekoliko godina.

Katrine Jakobsen imala je 12 godina kada joj je umetnut implant, koji je nosila skoro 20 godina, trpeći teške bolove i komplikacije.

Na posletku joj je morala biti uklonjena materica i nikada nije imala dece.

– To je imalo veliki uticaj na moj život. Nikada nikome nisam pričala o tome. Uvek sam mislila da sam sama u čitavoj priči – kaže ona.

Pokušaj genocida?

Danas su spirale male i u obliku slova T, ali originalni modeli iz 1960-ih bili su mnogo veći i u obliku slova S.

Ginekolog iz Nuuka Avijaja Sigstad ​​rekla je za Bi-Bi-Si da su takvi modeli izazvali više krvarenja, bolova i povećan rizik od infekcije kod žena koje nikada ranije nisu bile trudne.

Devedesetih godina, Siegstad ​​i njene kolege su naišle na dosta žena koje su imale problema da zatrudne, a nisu ni znale da imaju implant. Nekima je ubačen posle abortusa.

Grenlandski savet za ljudska prava već je oštro reagovao i pozvao na istragu.

– Moramo da istražimo da bismo otkrili da li je to zapravo genocid – rekao je predsednik Saveta Kiviok Loevstroem.

Ministarka zdravlja Grenlanda Mimi Karlsen rekla je da je imperativ da Grenland učestvuje u istrazi kako bi se došlo do prave istine u celoj priči. Očekuje se da će zajednička istraga trajati dve godine.

Afera dolazi nakon niza drugih kontroverznih incidenata koji su stavili pod lupu istorijski odnos Danske sa Grenlandom.

Danska se u martu izvinila šestorici Inuita koji su odvojeni od svojih porodica i poslati u Dansku 1950-ih u sklopu neuspelog društvenog eksperimenta. Vlada im je isplatila i odštetu.

U leto je parlament Grenlanda odobrio stvaranje posebne komisije za ispitivanje danske dekolonizacije nakon 1953. godine.

Izvori: Kurir, RTV SLO

Danska izvozi 300 zatvorenika na Kosovo i skupo plaća njihov smeštaj

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
91 Shares
Share via
Copy link