Magazin Svet

Danska premijerka u suzama zbog jezivog eksperimenta nad 22 grenlandske dece

danska-premijerka
Foto: Liselotte Sabroe/Afp/Profimedia

Danska premijerka Mete Frederiksen izvinila se šestoro živih žrtava strašnog društvenog eksperimenta iz 1950-ih. U njemu je 22 grenlandske dece oduzeto iz porodice i poslato u Dansku kako bi se integrisali u dansko društvo, piše New York Post.

Inuitska deca imala su između četiri i devet godina kada su 1951. poslana u Dansku, tada kolonijalnu silu, kako bi ih pokušali prevaspitati u „malene Dance“.

Deca su se trebala vratiti na Grenland i postati deo nove elite koja govori danski te tako pomoći u modernizaciji inuitske populacije arktičkog ostrva.

Eksperiment je bio deo širih pokušaja Danske da uveri Ujedinjene nacije da je Grenland, danska kolonija do 1953., bio integralni deo Danske.

Danska i druge kolonijalne sile obavezale su se da će raditi na dekolonizaciji kada su se 1945. pridružile UN-u.

– Vaše su nas priče duboko dirnule i zato Danska danas izgovara jedinu reč koja je ispravna: Oprostite! – rekla je Frederiksen okupljenima na ceremoniji u danskom Nacionalnom muzeju, među kojima je bilo i šestoro preživelih žrtava.

– Ono čemu ste bili izloženi bilo je pogrešno, neljudski, nerazumno i bezdušno – rekla je danska premijerka koja se u jednom trenutku i rasplakala.

Deca nikada nisu vraćena svojim porodicama, ili su ih usvojile danske porodice, ili su vraćeni na Grenland, kako bi ih smestili u sirotište.

Tamo su bili naterani da govore danski i imali su mali ili nikakav kontakt sa svojom porodicom i rodbinom.

– Naši roditelji su pristali na to, ali jedva da su bili svesni na šta su pristali – rekla je Eva Illum koja je svojoj porodici oduzeta davne 1951. godine.

Ovaj užasni eksperiment bolna je tačka u odnosima Grenlanda i Danske.

Šveđani vadili zube deci sa posebnim potrebama u jezivoj psihijatrijskoj bolnici

Izvor: Index.hr

107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link