Nema uspeha bez odricanja i discipline, pa je takav slučaj i sa rigoroznom, ali vrlo popularnom ‘danskom dijetom’. Strog plan ishrane obuhvata samo 13 dana i rezultati su zagarantovani, ali ne smete da varate.
Ova dijeta idealna je za uklanjanje masnoće, a naziva se i kraljevskom danskom bolničkom dijetom ili Kopenhagen dijetom, piše Noizz.
Pravila danske dijete
Danska dijeta se ne drži duže od 13 dana, ni manje ni više. Dijetu možete ponoviti tek nakon 3 meseca ponovo. Ako ste do kraja izdržali celu dijetu do kraja ne bi trebalo da je ponavljate sledeće 2 godine.
Kada ste gladni pijte vodu, najmanje 2 litra vode. Strogo je zabranjena konzumacija alkohola i gaziranih pića. Kafu možete zameniti čajem. Moguće je promeniti redosled ručka i večere, ali ne može se menjati redosled dana. Jedu se 3 obroka dnevno i bez užine i bilo kakvih grickalica i slatkiša.
Da ne bi narušili zdravlje neophodno je svakodnevno uzimati neku vrstu vitaminskih dodataka. Nakon završetka dijete, unos kalorija treba postepeno povećavati kako bi se izbegao neželjeni kalorijski šok i debljanje.
Jelovnik prema danskoj dijeti
1. dan
Doručak: šoljica crne kafe i jedna kocka šećera.
Ručak: kuvani spanać uz dva tvrdo kuvana jaja i jedan paradajz.
Večera: veći mesni odrezak (od 200-230 grama) uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom.
2. dan
Doručak: isto kao i prethodnog dana.
Ručak: pileća šunka (1 kriška) i 2 decilitra jogurta.
Večera: veći mesni odrezak, isto kao i prethodni dan.
3. dan
Doručak: kafa i kocka šećera i komad tosta.
Ručak: 2 komada tvrdo kuvanih jaja, jedan komad šunke i zelena salata
Večera: jedan kuvan srednji celer, paradajz i neko voće po izboru
4. dan
Doručak: isto kao treći dan.
Ručak: litar sveže ceđenog soka i 2 decilitra jogurta.
Večera: jedna izrendana šargarepa, kuvano jaje i 25 grama mladog sira
5. dan
Doručak: jedna veća izrendana šargarepa i prelivena limunovim sokom.
Ručak: kuvana riba do 230 grama prelivena limunovim sokom i s malom količinom maslaca.
Večera: veći mesni odrezak, kuvani celer i zelena salata.
6. dan
Doručak: crna kafa, šećer u kocki i komad tosta.
Ručak: jedna veća izrendana šargarepa i dva kuvana jaja.
Večera: pola pileta pečenog na ražnju bez kožice i salata.
7. dan
Doručak: biljni čaj bez šećera.
Ručak: preskače se, znači bez ručka.
Večera: jedan janjeći kotlet na žaru i sezonsko voće.
8. dan
Doručak: kafa sa šećerom i tost.
Ručak: kriška šunke, dva tvrdo kuvana jaja i salata.
Večera: jedan kuvani celer, paradajz i jedna voćka.
9. dan
Doručak: šoljica crne kafe i šećer u kocki.
Ručak: veća kriška pileće šunke i 2 decilitra jogurta.
Večera: veći komad mesa, salata i voćka po izboru.
10. dan
Doručak: tost, kafa i kocka šećera.
Ručak: ddva komada kuvanih jaja, jedna kriška šunke i salata.
Večera: kuvani celer, paradajz i voće po izboru.
11. dan
Doručak: crna kafa, šećer u kocki, tost.
Ručak: litar sveže ceđenog soka i 2 decilitra jogurta.
Večera: tvrdo kuvano jaje, izrendana šargarepa i mladi sir 25 grama.
12. dan
Doručak: veća izrendana šargarepa prelivena limunovim sokom.
Ručak: komad do 230 grama kuvane ribe prelivena limunovim sokom i malo maslaca.
Večera: komad mesa, kuvani celer i zelena salata.
13. dan
Doručak: tost, kafa, šećer.
Ručak: 2 komada kuvanih jaja i veća izrendana šargarepa.
Večera: pola pileta pečenog na žaru sa skinutom kožicom i salata.
Dodaj komentar