Lifestyle Magazin Vesti Novi Sad

Danas je 324. rođendan Petrovaradinske tvrđave

Simbol Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava, danas slavi 324. rođendan. Srećan rođendan!

Ovde nastaju najepše fotografije Novog Sada, pa smo za ovu priliku odabrali prelepe fotografije na kojima je Petrovaradinska tvrđava.

tvrdjava-golubovi-sneg
Foto: Dušan Živkić ©

Gradnja Tvrđave počela je 1692. godine, kada je izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio kamen temeljac na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na uzvisini 40 metara iznad Dunava. Sa kraćim prekidima, Habzburzi su Tvrđavu gradili od 1692. do 1780. godine, radi zaštite carevine od najezde Turaka.

tvrdjava-novisad-petrovaradin
Foto: Aleksadndar Milutinović ©

Veliki filozof Rene Dekart (René Descartes), Josip Broz Tito i nobelovac Ivo Andrić samo su neke od istorijskih ličnost koje su, pre nego što su stekli svetsku slavu – silom ili milom – boravili na Tvrđavi. Dekart se priključio vojsci kao mladić, a njegov puk austrijske vojske, u kojem je bilo dosta najamnika, obreo se u okolini Petrovaradina. Na sreću nas i filozofije Dekart se nije dugo tu zadržao jer su Turci u datom trenutku bili vojnički slabi za napad, a ubrzo je napustio službu vojnog najamnika.

sneg-tvrdjava- Maja Tomic
© Maja Tomić

U Petrovaradinskoj tvrđavi je nekoliko dana bio zatvoren i Josip Broz Tito, tada austrijski narednik, pošto se bez dozvole udaljio od svoje jedinice. Ivo Andrić je takođe nakratko tokom Prvog svedskog rata bio zatvrenik na Tvrđavi, zbog njegovih javno izrečenih političkih stavova. Na Tvrđavi je, pre odlaska u Rusiju a posle sloma Prvog srpskog ustanka, bio interniran i vožd Karađorđe.

tvrdjava-prolece-novi-sad

Svoj današnji oblik Petrovaradinska tvrđava dobila je koncem 18. veka, ali je građena, razgrađivana i dograđivana stolećima unazad, dok neka arheološka istraživanja svedoče o tome da su izvesni oblici ljudskih naselja na „Petrovoj steni“ postojali i pre neverovatnih 15 ili čak 19 milenijuma.

maja-tvrdjava-galeb
Maja Tomić

 

tvrdjava-ljubomir-tabakovic-sneg
Foto: Ljubomir Tabakov ©
exit-novi-sad
Mirjana Uzelac

Danas je Tvrđava jedna od najatraktivnijih i najradije posećivanih turističkih atrakcija Novog Sada. Njenom turističkom potencijalu i primamljivosti za posetioce, tokom poslednjih petnaestak godina, značajno je doprineo i muzički festival Exit, jedan od najvećih i najposećenijih festivala u Evropi.

Više o tome zašto ne treba poseti Novi Sad

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link