Magazin Novi Sad

Preminula Dajana Pospiš, transrodna osoba, nekadašnja članica Nacionalnog stroja

Dajana Pospiš, transrodna osoba koja je ranije bila članica ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, preminula je, piše “Blic”.

Kako je objavila Helena Vuković iz Udruženja građana Egal, Pospiš je preminula pre nekoliko dana.

„Tužan život, tužan i kraj. Neka se tvoja duša konačno smiri s anđelima…“, napisala je Helena.

Prijatelji Dajane Pospiš kažu da joj je „pre četiri dana zatajilo srce“.

Sahrana će biti u utorak na Novom groblju u Novom Sadu.

Zvaničnu potvrdu o njenoj smrti, međutim nismo mogli da dobijemo ni od MUP-a, niti od novosadske hitne pomoći.

Dajana Pospiš je ranije kao muškarac bila tri godine u zatvoru zbog više krivičnih dela širenja rasne, verske i nacionalne mržnje, a bila je i pripadnica zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, pod imenom Dolf Pospiš.

Rođena je kao Dejan, ali je ime promenila u Dolf. Kada je izašla iz zatvora ponovo je promenila ime u Dajana i počela sa hormonskom terapijom.

Porodica nije mogla da se pomiri sa odlukom da promeni pol, ubrzo su je se odrekli, kao i većina prijatelja.

Dajana je tako ubrzo završila kao beskućnik i živela je jedno vreme u napuštenim katakombama Petrovaradinske tvrđave.

Svoje postupke iz mračne prošlosti, zbog kojih je godine provela u zatvoru, pravdala je činjenicom da je pokušavala da pobegne od sebe.

– Zbog osude društva pobegla sam u ekstrem. Dugo sam sve to potiskivala u sebi, ali onda sam shvatila da ne moram da živim drugačije. Svi koji su me poznavali govorili su da sam dobra osoba i da treba da budem svoja i da više ne stavljam maske – pričala je nekada za „Blic“ Dajana.

Počela je da se bori sa depresijom koju je osećala jer je živela nečiji tuđi život. Nije krila da je imala teško detinjstvo i da je to na jedan tužan način obeležilo njen život.

– Bilo je loših i teških dana. Nisam u kontaktu sa majkom i uvek smo se slabo viđale. Ista situacija je i sa sestrom – kaže Dajana koja je jedan period života provela u Dečjem selu.

Dajanu su nekoliko puta napadali u Novom Sadu jer je bila transrodna osoba. Udruženje građana „Egal“ je upozoravalo javno kako je njen život ugrožen, jer je hrabro istupila u javnost.

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Tužno je to kada te se porodica odrekne zato što odlučiš da budeš ono što jesi jer si tako 10 x bolja osoba od onoga što si bio. A pri tome te se nije odrekla dok si bila kriminalac homofob nacista i sl.. neka ti duša nađe mir.

  • Poznavao sam je dok je bila Dolf i, Dejan,zaista jako tuzna i tragicna sudbina….imao/la je cisto srce zaista samo je sa losim drustvom zeleo da bude prihvacen i da bude deo zajednice porodice koju nikad nije imao…

OGLAS

521 Shares
521 Shares
Share via
Copy link