Lifestyle Magazin

Vule je uzeo papir i olovku i rešio nedoumicu: da li su skuplji proizvodi u srpskom ili nemačkom Lidlu

Lidl Novi Sad Novo Naselje
Foto: Luftika

„Da su barem svi iz Njemačke“ pevali su Kandžija i Toxara, a svi smo se naslušali priča o kvalitetu proizvoda iz jedne u nizu od obećanih zemalja.

Još jedna davno pokrenuta rasprava na društvenim mrežama glasi – da li je skuplja roba u srpskom ili u nemačkom Lidlu.

Jedan jutjuber koji dugo živi i radi u Nemačkoj rešio je da nam otkloni nedoumicu. Uzeo je papir i olovku i napravio detaljnu paralelnu računicu. Podatke o cenama u Lidlovim prodavnicama u Srbiji slali su mu pratioci (Vule objašnjava u videu da su u pitanju prodavačice iz Kruševca i Kragujevca). Cene iz Srbije pretvorio je u evre po kursu od prosečnih 117 dinara, a zatim ih uporedio sa cenama u Nemačkoj, prenosi Biz Portal.

Spisak
Foto: Printscreen

Treba uzeti u obzir da je Vule tu analizu napravio pre dva meseca, tako da bi sada većina cena trebalo da bude viša za 5 do 15 dinara. Ipak, sama razlika u cenama kod nas i kod njih se za to vreme najverovatnije nije mnogo promenila.

Na osnovu prikupljenih podataka, jutjuber je napravio poređenje cena sledećih artikala: šećer, mleko, krompir, paradajz, šargarepa, crni luk, crvena paprika, zelena salata (glavica), brašno, jaja, suncokretovo ulje, krastavac, banane, špagete, jabuke, hrana za bebe (teglica, 100 grama), goveđi gulaš (500 grama), svinjski gulaš (750 grama), juneći ramstek, mleveno meso, celo pile, pileći bataci, sir gauda, ćabata hleb, baget, dimljeni losos, panceta (slanina), belo grožđe, svež krastavac, suva pečenica, pileća prsa, čeri paradajz, zamrznuta pica, crno grožđe, gauda sir listići, avokado, Persil prašak i pelene (Pampers). Sve ukupno, 38 artikala.

Tabele u nastavku prikazuju Vuletovu računicu:

lidl srbija nemačka 1
Foto: Printscreen
lidl srbija nemačka
Foto: Printscreen
lidl srbija nemačka
Foto: Printscreen
lidl srbija nemačka
Foto: Printscreen

Dakle, može se zaključiti da je račun u Srbiji, ukoliko kupac pazari artikle sa spiska, manji za oko 50 evra. Postoje i veće razlike u ceni, primera radi, crni luk je u Srbiji 0,55 evra, dok je u Nemačkoj čak 2,55 evra. Inače, povrće je u proseku duplo skuplje kod Nemaca (paradajz, paprika, salata).

Što se mesa tiče, mleveno je u Srbiji 3,57 evra, dok je u Nemačkoj 6,5 evra. Svinjski i goveđi gulaš su tamo skuplji za oko 1 evro. Nešto skuplji juneći ramstek je u Srbiji 11,36 evra, dok je u Nemačkoj čak 24 evra.

Celo pile je kod nas 2,72 evra, a u nemačkom Lidlu celih 5 evra. Suva pečenica je 1,87 u Srbiji, a 2,20 evra u Nemačkoj. Znatna je i razlika u ceni praška za veš poznatog proizvođača, koja u Srbiji košta 11,12 evra, dok je u Nemačkoj 21 evro. Pelene su skuplje za 3,5 evra.

– Razlika je vidljiva i to je ispravno i ako uzmemo u obzir razliku u platama, trebalo bi da bude još i veća. Ipak, nije kao što se priča, da su u Srbiji namirnice skuplje nego ovde, dakle, vidi se da je u Nemačkoj skuplje za dobrih 50 odsto – zaključio je Vule.

Izvor: Biz Portal

Trebalo je ovo da bude još jedan dosadan doček Nove godine uz Čolu i RTS, ali u Lidlu se desilo čudo

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
68 Shares
Share via
Copy link