Balkan Magazin

Vule izračunao stvarne troškove života u Nemačkoj: „Konačno da čujemo istinu“ (VIDEO)

život u nemačkoj
Foto: Printscreen

Dugo su već odlasci iz zemalja u regionu u neke tamo obećane Nemačke, Austrije i Švajcarske naša realnost. Dok jedni kao razlog navode ratom zatrovane sredine, drugima je motiv isključivo finansijske prirode. Da na Zapadu „našim ljudima“ ipak ne cvetaju ruže, govori priča jednog Jutjubera sa Balkana, koja se emituje na kanalu „Vuletova svaštara“, piše BUKA magazin.

U jednoj od poslednjih objava prikazao je troškove četvoročlane porodice koja živi u Nemačkoj, a sve na osnovu svog iskustvu života u toj zemlji. Napravio je popis svih mesečnih primanja i izdataka jedne četvoročlane porodice, a na kraju je uvrstio i dodatne troškove, poput cigareta ako ste pušač, i okvirne troškove izlazaka.

– Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 evra mjesečno. Uzeo sam neki prosek, naravno, ima bračnih parova koji zarađuju i više. Ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj fabrici, kao što je Bosch, onda imaju i pet i po hiljada evra. Ali ima i onih koji zarađuju manje pa je to dobar prosek. Dečji dodatak za dvoje dece iznosi 440 eura pa su prihodi prosečnog domaćinstva ukupno 4.940 evra, ispričao je Vule.

Za iznajmljivanje stana u Nemačkoj porodica od četiri člana mora izdvojiti oko 1.200 eura, a troškovi režija su 250 eura, dok će mesečni izdatak za hranu, prema njegovu iskustvu, biti oko 1.000 evra. Objasnio je i koliko iznose troškovi osiguranja, goriva i servisa za automobil ako živite u Nemačkoj, ali i koliko jedan pušač mesečno potroši na cigarete.

– Kutija od 20 cigareta je 8 evra, ako ih kupujete svaki dan, mesečno ćete potrošiti 240 evra ili 480 evra ako su u porodici dva pušača. Tada ste u minusu i treba da tražite dodatni posao za taj trošak, objasnio je.

Za odlazak na putovanje za godišnji odmor treba izdvojiti oko 500 evra svaki mesec kako bi se dovoljno uštedelo, a na kraju je rekao kako penzija može biti jako dobra u Nemačkoj, a može se dobro zaraditi i na prodaji stana te novcem koji je uložen u životno osiguranje – ispričao je donoseći sve aspekte života u toj zemlji.

Koliko je sada pametno razmišljati o odlasku?

Iako Nemačka već priprema nove olakšice za dolazak stranih radnika, a oni iz BiH uvek su bili dobrodošli, analize koje za sada izlaze pokazuju kako situacija nije bajna i kako bi ipak trebalo pričekati. Jer svi tamo idu zbog posla, a nemački institut Ifo objavio je kako će se nemačka privreda smanjiti u 2023, jer je dramatičan rast energetskih troškova zbog rata ugasio izglede za oporavak nakon pandemijske krize.

Institut je u junu prognozirao da će ekonomija iduće godine porasti 3,7 posto za 2023, a sada predviđa da će aktivnost pasti za 0,3 posto. Prognozu inflacije u 2023. podigli su za šest postotnih bodova, na 9,3 posto.

– Smanjeno snabdevanje gasom iz Rusije tokom leta i posledično drastično povećanje cena uništavaju ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa, rekao je stručnjak za ekonomske prognoze Ifoa Timo Volmeršauser. Prvo tromesečje 2023. biće posebno teško za potrošače, jer dobavljači energije zbog visokih troškova nabavke prilagođavaju cene, što će inflaciju dovesti do nivoa od oko 11 posto. To će značiti smanjenu kupovnu moć domaćinstava, upozorio je institut.

– Konačno da čujemo pravu istinu o nemačkim platama, jedan je od komentara ispod videa.

Izvor: BUKA magazin

Ispovest jednog gastarbajtera: Vi se vraćate tek kada dobijete penziju, a najčešće u mrtvačkim sanducima

95 Shares
Share via
Copy link