Magazin

Da li je otkriven Banksyjev identitet?

Britanac DJ Goldie prilično se zaneo tokom jednog intervjua i potencijalno otkrio indentitet misterioznog grafiti umetnika skrivenog iza pseudonima Banksy.

DJ Goldie se tokom razgovora o Banksyjevom stvaralaštvu toliko raspričao da je u jednom trenutku umesto njegovog preudonima rekao Robert.

– Ne omalovažavam Roberta, mislim da je briljantan umetnik. Mislim da je okrenuo svet umetnosti – rekao je Goldie.

Srećom na vreme se zaustavio, ali za fanove je bilo dovoljno samo ime i već su počeli da grebu po indentitetu, koji je umetnik 20 godina čuvao.

Oni su ubrzo shvatili da je u pitanju Robert Del Naj, član grupe Massive Attack.

benksi
Wikipedia

Kako pišu britanski mediji, Robert Del Naja, jedan od osnivača bristolskog trip hop sastava, “optužen” je od strane jednog istraživačkog novinara da je upravo on Banksy na osnovu umetničkih radova koji su se, kao po pravilu, pojavljivali u mestima gde je Massive Attack imao nastupe. Ili bi to, pak, mogao biti tim i ljudi koje on predvodi i koji su povezani sa Massive Attackom.

U najmanje šest slučajeva njegovi radovi pojavljivali su se neposredno pre ili posle nastupa Massive Attacka u određenim gradovima, a sve u poslednjih 12 godina. Zanimljivo je i to što je Robert Del Naja ’80-ih bio grafiti umetnik.

Banksy je postao popularan 90-ih, kada su njegovi provokativni radovi počeli da bivaju prepoznati u javnosti.

U slično vreme Massive Attack objavljuju svoje prve albume Blue Lines i Mezzanine sa Robertom Del Najom, koji je u to vreme bio poznat kao prvi grafiti umetnik u Bristolu.

Potom se Del Naja pojavljuje u Banksyjevom dokumentarcu Exit Through The Gift Shop, gde govori o prijateljstvu sa njim, a grafiti umetnik potom svoje radove objavljuje u knjizi Roberta Del Naje “3D and the Art of Massive attack”.

Narednih dana Massive Attack bi trebalo da nastupe u rodnom Bristolu, a Williams predviđa da će se i Banksy “pojaviti”.

Agent umetnika je odbio da potvrdi navode.

Te divne priče i grafiti koji su obeležili Novi Sad

Share via
Copy link