Magazin Srbija

Umesto rođendanske čestike: Ih, da je Bakarec jedini, “da od miline dusi polude”

Ime Nebojše Bakareca odavno je poznato političkoj javnosti u Srbiji.

Nekad borbeni član Demokratske stranke Srbije i veliki kritičar Aleksandra Vučića, poput mnogih svojih partijskih drugova, preko noći je postao najveći branilac lika i dela lidera naprednjaka i osoba koja ne preza od banalnosti i gluposti, ukoliko one imaju za svrhu dodvoravanje i ulizivanje vrhovnom vođi.

Bakarec, koji je danas član Srpske napredne stranke, bio je pune 23 godine u Demokratskoj stranci Srbije i svojevremeno je predstavljao jednog od najbližih saradnika Vojislava Koštunice, kandidata DOS-a koji je odneo pobedu nad Slobodanom Miloševićem.

Pred izbore u u septembru 2000. godine, on je bio ovlašćeno lice Demokratske opozicije Srbije. Isto zaduženje imao je i pred decembarske izbore iste godine, kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime predsedničkog kandidata Koštunice. Bio je odbornik DSS u Skupštini grada Beograda i predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad, od 2000. do 2004. godine, a zatim i zamenik predsednika opštine do 2008.

Dok je bio na suprotnoj strani u odnosu na Vučića, Bakarec nije birao reči, pa je tako, govoreći o lideru SNS, jednom prilikom istakao da je reč o čoveku sa “naduvanim egom”.

“Radi se o mesijanskoj psihozi, o verovanju u sopstvene nadljudske sposobnosti, u nekakvu ‘svetu misiju’. Istovremeno, sećamo se Aleksandra Vučića, genseka SRS, demagoga, drskog bukača, primitivnog šoviniste, Šešeljevog apologete”, govorio je on 2013. godine.

“Sećamo se ovog čoveka, koji je bahato odbijao da plaća račune Telekomu Srbije za telefonske račune 15 meseci, vajkajući se malom poslaničkom platom. Sećamo se kandidata za gradonačelnika koga su tri puta do nogu potukli protivkandidati – dakle, sećamo se čoveka koji nije uspeo da postane ni gradonačelnik, a sada vlada Srbijom mimo Ustava i zakona (nije ni predsednik ni premijer). Da li je to taj isti čovek? Onaj Vučić, gensek SRS, petnaest godina žario je i palio, kao šampion jedne primitivne demagogije”, pričao je Bakarec.

Neki novi Bakarec

A onda je, posle tri godine, usledila metarmofoza. Kao što se gusenica pretvara u leptira, tako su i Bakarecu izrasla naprednjačka krila i on je, doživevši katarzu, počeo da posmatra svet potpuno drugim očima.

Od 2017. godine, kad je uzeo učešće u kampanji Srpske napredne stranke za izbore u Beogradu i kad je isticao da je voljan da doprinese svojim iskustvom, postepeno je izrastao u pravog naprednjačkog kerbera i jednog od najrevnosnijih zaštitnika lika i dela predsednika Srbije.

Današnji Bakarec zaboravio je onog prethodnog koji je Vučiću zamerao kršenje Ustava i zakona, gušenje sloboda i medija, trudeći se da svakim svojim gestom dokaže ljubav, pa je tako, u tu svrhu, modifikovao i stihove čuvene pesme Laze Kostića “Santa Maria della Salute”.

Pored ulizivanja, Bakarec je žestok i u odbrani lika i dela svog vođe, ne birajući uvrede i reči na račun opozicionara i svakoga ko se usudi da kaže nešto loše o njegovom “prijatelju”.

Umesto Vučića, meta je Đilas

Iako možda ne možemo da znamo kako bi novi, konvertirani Bakarec, odgovorio onom starom opoziciono nastrojenom Bakarecu, koji je prozivao Vučića, njegovi poslednji skupštinski nastupi ukazuju da se to ne bi mnogo razlikovalo u odnosno na ovo što sada govori o lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

Tako je u jednom svom nastupu ispričao je sopstvenu verziju bajke o tri praseta u kojoj je “treće žuto prase u stvari Dragan Đilas” koga je ponovo optužio za “krađu 619 miliona evra”.

Bakarec je tada rekao da se Đilas ponašao kao “neki drugi lik u Nemačkoj” koji je “trpao Rome u kontejnere” i da je “čak i tada zarađivao”.

U pesničkom zanosu, on je završio svoje obraćanje stihovima “omiljene Đilasove pesme” – “Ja volim samo sebe” i citirao:

“Dane prljave prošlosti na Đilasovoj beloj košulji veš mašina budućnosti nikad neće oprati”.

Granicu ukusa, a čini se i zakona, Bakarec je prešao nedavno, tokom jednog od svojih poslednjih skupštinskih nastupa, kad je, govoreći o tome “kako se stvari završavaju u Rusiji”, pozvao na likvidaciju Đilasa i bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića.

On je izjavio da u Skupštini Srbije postoji zavera protiv predsednika Aleksandra Vučića, govoreći o susretu Đilasa i Vukadinovića u Trstu, o čemu su pisali pojedini tabloidi.

“Šta je drugo nego kovanje zavere? To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Zamislite da se bivši šef Federalne službe bezbednosti sastaje sa (Aleksejem) Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji? Tako što te više nema”, izjavio je Bakarec u javnom prenosu sednice Skupštine Srbije.

On je izjavio da postoji zavera protiv predsednika Srbije, a prema njegovim rečima cilj je zaštita ugroženih interesa pojedinih lidera opozicije, predstavnika bivšeg režima i pojedinaca iz vladajućih struktura.

Povodom rođendana predsednika Srbije, bivši član DSS i žestoki kritičar Aleksandra Vučića, požurio je da bude među prvima koji će istom tom Vučiću uputiti rođendansku čestitiku.

Na njegovu poruku “Srećan rođendan, dragi prijatelju”, jedan od komentara je glasio:

“Neverovatno koliko ste nisko pali. Od donatora kože, do gulikože i ulizice. Sram vas bilo”, prenosi Nova.rs.

Bili su omladinci OTPORA, a sada su Vučićevi saborci

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

15 Shares
Share via
Copy link