Balkan

Crnogorka i Bosanka stupile u istopolni brak u Crnoj Gori

crna-gora-istopolni-brak

Nakon što je Crna Gora pre nešto manje od mesec dana donela Zakon o istopolnom partnerstvu, a nakon što su matičari prošli obuku, počelo je “venčavanje” LGBT partnera. životnom partnerstvu. Pre nedelju i po dana prvo istopolno partnerstvo sklopljeno je u Budvi između dve mlade žene koje žive i rade u inostranstvu. Drugo istopolno partnerstvo sklopljeno je u Podgorici i to između Crnogorke i Bosanke.

U Podgorici je danas zaključeno prvo istopolno životno partnerstvo između državljanki Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako navode, matičari Sekretarijata za lokalnu samoupravu su partnerke upoznali sa pravima i obavezama, shodno odredbama Zakona o partnerstvu lica istog pola, nakon čega su partnerke dale saglasnost za sklapanje partnerstva.

– Podsećamo, Sekretarijat za lokalnu samoupravu je ranije preduzeo sve neophodne korake u cilju adekvatne implementacije Zakona, te su matičari Glavnog grada pohađali seminare i obuke na tu temu, koje je organizovala crnogorska LGBTQ asocijacija “Queer Montenegro” i nevladina organizacija Juventas – dodaju iz Glavnog grada.

Ističu da su se zapošljeni u Sekretarijatu upoznali sa detaljima o polnom i rodnom indetitetu, značenjima termina i pravima pripadnika LGBTQ zajednice, te su bez poteškoća pristupili sklapanju ovih životnih partnerstava.

– Glavni grad čestita partnerkama na sklopljenom životnom partnerstvu, uz poruku da je sloboda apsolutna kategorija i svaki čovek, bez izuzetka, treba da uživa jednaka prava i živi u skladu sa ličnim opredeljenjem – zaključuju iz Glavnog grada, prenosi Cdm.

Crna Gora: Deponija sa pogledom na zaliv, luksuzno, nema šta!

OGLAS

236 Shares
236 Shares
Share via
Copy link