Balkan

Dve Crnogorke se danas venčale u Budvi, sklopljen prvi gej brak u Crnoj Gori

venčanje
Foto: expatica.com

Danas su se u Budvi venčale dve mlade žene i to je prvi sklopljeni gej brak od stupanja Zakona o istopolnim partnertvima na snagu.

– Opštini Budva pripala je čast da bude izabrana kao destinacija na čijoj teritoriji je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istog pola – rekla je za Vijesti, sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

U pitanju su dve mlade žene, koje su poreklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu.

One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, odnosno 15.07.2021. godine.

– Naravno, mi smo kao opština preduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi sa istim mogli nesmetano primenjivati. Obezbiedili smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom. U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a rečima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu – ispričala je za Vijesti Vukotić Jelušić.

Podsećamo, u Skupštini Crne Gore jula 2020. godine odboren je Zakon o istopolnim partnerstvima, kojim su legalizovani brakovi osoba istog pola.

U Crnoj Gori gej je okej, od danas moguće sklapanje istopolnih brakova

976 Shares
976 Shares
Share via
Copy link