Balkan

Dve Crnogorke se danas venčale u Budvi, sklopljen prvi gej brak u Crnoj Gori

venčanje
Foto: expatica.com

Danas su se u Budvi venčale dve mlade žene i to je prvi sklopljeni gej brak od stupanja Zakona o istopolnim partnertvima na snagu.

– Opštini Budva pripala je čast da bude izabrana kao destinacija na čijoj teritoriji je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istog pola – rekla je za Vijesti, sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

U pitanju su dve mlade žene, koje su poreklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu.

One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, odnosno 15.07.2021. godine.

– Naravno, mi smo kao opština preduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi sa istim mogli nesmetano primenjivati. Obezbiedili smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom. U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a rečima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu – ispričala je za Vijesti Vukotić Jelušić.

Podsećamo, u Skupštini Crne Gore jula 2020. godine odboren je Zakon o istopolnim partnerstvima, kojim su legalizovani brakovi osoba istog pola.

U Crnoj Gori gej je okej, od danas moguće sklapanje istopolnih brakova

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

976 Shares
976 Shares
Share via
Copy link