Tribina-pruzi-ruku-spasi-zivot
Vesti Novi Sad

Crna statistika – u Vojvodini najviše samoubistava

Vojvodina se nalazi u samom vrhu evropske liste po stopi smoubistava. Nažalost, godišnje čak 20 od 100.000 ljudi izvrši samoubistvo u našoj pokrajini. Upravo to je bio razlog što je tribina kojom je obeležen Svetski dan prevencije suicida 10. septembar, bila održana danas u Novom Sadu.

gosti-tribine-o-prevenciji-samoubistva

Organizator tribine “Pruži ruku, spasi život” je Centar za prevenciju samoubistava i pružanje emotivne podrške “Srce”. Okupljenima u Gradskoj biblioteci, gde je skup i održan, obratili su se stručnjaci iz oblasti bliskih prevenciji suicida, kao i prof. dr. SLavica Đukić Dejanović ispred Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” i predsednica Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije trenutna stopa suicida u Srbiji je 14, dok je evropski prosek 10. Ipak, ohrabrujući podatak je da taj broj u Srbiji ne raste, što je prema rečima Slavice Đukić Dejanović, u mnogome rezultat predanog i vrednog rada volontera Centra “Srce”.

 

– Mnogo puta je u “Srcu” zazvonio telefon i neko je tražio pomoć. Volonteri su bili ti koji su reagovali pravim rečima i spasili mnoge živote – rekla je ona.

Pored sistema i načina kojim bi bilo moguće sprečiti ili smanjiti broj samoubistava, glavna tema tribine je bila i izrada Nacionalne strategije za prevenciju suicida. Srbija nažalost, još uvek nema takvu strategiju, a prema mišljenju učesnika na tribini, takav dokument je neophodan.

pruzi-ruku-spasi-zivot

Govornici su istakli da je za prevenciju samoubistva od izuzetnog značaja povezivanje svih insitucija, a ne samo delovanje zdravstvenih ili organizacija u nevladinom sektoru. Suicidu su najskloniji stariji građani, ali najzabrinjavajuća činjenica je porast samoubistava među mladima.

Visoka stopa suicida u Srbiji, a naročito u Vojvodini ima više uzroka. Volonterka Centra “Srce” Tanja Bokun navodi da su duševne bolesti i ratovi koji su zadesili naše područje samo jedni od mnogih. Ipak, ona demantuje navode o ekonomskoj situaciji kao najvećem okidaču za samoubistva.

centar-srce-prevencija-samoubistva

– Postoji mnogo bogatijih zemalja od naše, a koje imaju istu ili višu stopu suicida. Teška ekonomska situacija mora se uzeti s rezervom. Verujem da je period tranzicije, u kom je došlo do velikih promena u sistemu vrednosti, jedan od osnovnih uzroka velikog broja samoubistava – izjavila je Tanja.

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share