Magazin Svet

Monah sa Svete Gore jedinstven fenomen: Nikad nije video ženu, a proživeo 82 godine

Monah Atos
Monah na Atosu, ilustracija, Foto: AAP via Reuters / Yannis Behrakis

Poznato je da monasi na Atosu žive isposničkim životom, ali i da Sveta Gora ima autonoman status u Grčkoj, koji omogućava vlastima te monaške “države” da samostalno regulišu promet ljudi i dobara na svojoj teritoriji, pa je ulaz ženama zabranjen.

Međutim, jedan pravoslavni monah postao je fenomen, pošto nikad u životu nije ugledao ženski lik, čak ni u prolazu, ali ni neke od tekovina moderne civilizacije.

Njegovo ime je Mihailo Tolosos, ali nažalost, nikada nećemo saznati kako bi opisao pojam “žene”, jer već odavno nije među živima.

Siroče koje su odgojili monasi

Mihailo je rođen oko 1856. godine, ali je njegova je majka umrla nedugo nakon porođaja, te je još kao beba ostao siroče.

Novorođenče su usvojili i vaspitali pravoslavni monasi u manastiru na planini Atos u Grčkoj, piše Ladbible, a prenosi Index.

Dok je odrastao, Tolotos je živeo prema strogim pravilima, a jedno od njih bilo je da ženama nije bio omogućen pristup.

Inače, poznato je da je to pravilo na snazi već ​​stotinama godina, a situacija se nije promenila ni do dana današnjeg.

Nikada nije napustio Svetu Goru

Iako je bilo gotovo neverovatno da će monah Tolotos ikada sresti ženu na mestu gde je živeo, mogao je da napusti manastir na Svetoj Gori i krene u svet, gde sasvim sigurno ne bi bio problem da se susretne sa pripadnicom suprotnog pola.

Međutim, Tolotos navodno nikada nije napustio planinu Atos, već je tamo proveo čitav svoj život.

O ženama je saznao od vršnjaka, kao i putem opisa u knjigama, ali nikada nije video nijednu u stvarnom životu.

Naizgled nikad znatiželjan, Mihailo je nastavio sa svojim isposničkim životom sve do 1938. godine, kada je preminuo u 82. godini.

Bizarno dostignuće monaha

Tolotos je pokopan na posebnoj ceremoniji, na kojoj su prisustvovali svi monasi koji su živeli na planini Atos, a verovali su da je on jedini čovek na svetu koji je umro ne videvši ženski lik.

Međutim, žene nisu bile jedini prizor kojeg je Mihailo tokom života bio lišen, a u jednom novinskom članku piše da nikada nije video automobil, film ni avion.

Izvor: Index

Tajna hilandarskog eliskira od otrovne biljke kozlac, za koji monasi tvrde da leči rak

Čitajte Luftiku na Google vestima

69 Shares
Share via
Copy link