Magazin Srbija

Čola, Bajaga, Čutura, Žika… Oproštaj od legendarnog Đuričića, ponosnog umetnika sa stavom i kičmom

Kolege i poštovaoci lika i dela preminulog Dragoljuba Đuričića opraštaju se od vrsnog muzičara, aktiviste i borca za slobodu. Mnogobrojni građani na svojim profilima iskazali su iskreno žaljenje zbog preranog odlaska poznatog bubnjara u njegovoj 69. godini.

Među kolegama koje ne mogu da sakriju tugu je i legendarni pevač Zdravko Čolić.

– Radili smo i stvarali zajedno više od četiri decenije i osećam ogromnu tugu, otišao je prerano. Nedostajaće mi njegova životna filozofija, kao i njegov neodoljiv humor kojim nas je obasipao. Uvek je bio tu kad treba da sasluša i posavetuje. Bio je veliki umetnik i još veći čovek. Čudesan, neponovljiv, beskrajno talentovan i nadasve drag svima. Bio je ljudina vanserijske energije i inteligencije. Hvala ti za iskreno prijateljstvo. Svima ćeš nam neizmerno nedostajati – napisao je Zdravko na Instagramu i Tviteru.

Još jedna legenda rok scene ovih prostora Momčilo Bajagić Bajaga kratkom izjavom se oprostio od dugogodišnjeg prijatelja.

– Dragoljub je bio veliki čovek i veliki bubnjar. Bio je stvarno dobar drug i mnogo me je pogodila vest da je preminuo jedna takav čovek. Slava mu – rekao je Bajaga za Nova.rs.

Živorad Žika Milenković osnivač grupe “Babe” i gitarista Bajaginih “Instruktora” takođe se teško miri zbog gubitka jednog od svojih mladalačkih idola.

– Dragoljuba sam poznavao u svim fazama, njegove bogate karijere i nikada nije sebe uzdizao iznad svoje okoline, ma u kakvim ‘visinama’ se nalazio. Uvek oran da podeli trenutak sa svakim od nas koji smo ga gledali kao jednog od svojih idola. Njegov ‘rave’ na protestima 96./7., kada je ceo ‘Trg slobode’ kao 1 đuskao mahnito u ritmu njegovog doboša. Slava mu i zauvek će mi biti u srcu – izjavio je Žika za Nova.rs.

Nikola Čuturilo Čutura takođe je uputio poslednji pozdrav velikom Dragoljubu Đuričiću.

– Dragoljuba ćemo svi pamtiti i taj njegov osmeh, nepresušnu energiju i dobru vibraciju koju je širio oko sebe. Bio je kreativac. Njegov aranžman za pesmu ‘Kišobran’ i danas je domaći zadatak za bubnjare. Imao je svoj stav i imao je svoj pogled na svet koji nije nikada skrivao, te i ne čudi da je uzeo učešće u protestima 90-tih i postao ikona istih – rekao je Čutura uz dodatak da takvih ljudi, kao što je Dragoljub, više gotovo da nema.

– Zato se ja njega intimno i ne opraštam, jer će uvek biti tu, među nama. Postao je simbol slobode tokom protesta. Imao je ponos, svoju kičmu i nikada ništa nije tražio za sebe – zaključio je Čutura za Nova.rs.

Dragoljub Đuričić je rođen na Cetinju 10. februara 1953. godine. Svirao je u grupama Leb i sol, Yu grupa, Kerber. Bio je i bubnjar Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića. Pisao je muziku za pozorišne predstave, među kojima su “Art”, “Reservior Dogs”, “Bliže”…

Aktivno je učestvovao u građanskim protestima 1996/ 1997. predvodeći grupu od 30 bubnjara. Za doček 1997. godine svirao na centralnom gradskom trgu pred oko million ljudi koji su iz protesta prema tadašnjoj vlasti izašli na beogradske ulice.

U organizaciji pokreta “Otpor”, svirao je na koncertu priređenom u čast dočeka 2000. Pravoslavne Nove godine pred oko 200.000 ljudi, gde je zapravo “početak kraja” tadašnjeg režima.

Večna slava legendo.

Preminuo Dragoljub Đuričić: Neobičan život i tužan kraj velikog muzičara

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

382 Shares
382 Shares
Share via
Copy link