Magazin

„Srbi, mnogo vas volim, donesite vašem Ćiri jedan lep venac na grob“

ciro-blazevic
Foto: Printscreen

Legendarni hrvatski fudbalski trener ili „trener svih trenera“ kako su ga zvali, Ćiro Blažević, preminuo je danas.

Legenda, šmeker, šarmer, uvek vickast i duhovit, sa vrhunskim fudbalskim znanjem, 1998. treći na svetu, Miroslav Ćiro Blažević rano jutros otišao je među besmrtne.

Uvek je popularni Ćiro bio otvoren za srpske medije, stalno je isticao da ovde ima veliki broj prijatelja, a do smrti njegova neostvarena želja bila je da bude trener Crvene zvezde.

U jednom od poslednjih intervjua koji je dao za portal Direktno.rs Ćiro Blažević je u svom stilu rekao:

– Sine, neće tvoj Ćiro još dugo, poruči Srbima da ih mnogo volim i donesite mi jedan lep venac na grob – tada se šalio Ćiro, a danas je to surova istina.

Uvek bez dlake na jeziku, iskren i spontan, poštovan od celog fudbalskog sveta, kada su ga novianri pitali zašto Srbija u fudbalu kaska za Hrvatskom, iako većina smatra da nismo slabiji, imao je spreman odgovor.

– Sine, vi ste za kolektivno posmatranje. Ja ne znam šta je s vama, imate svetske igrače, a rezultati su vam nula. Morate da pozovete doktora.

Nije tajna da je čuveni trener, između ostalih, najviše zagrebačkog Dinama i hrvatske reprezentacije, krajem osamdesetih godina bio blizu dolaska u Crvenu zvezdu. Ipak, obostrana želja se nije ostvarila. Da jeste, to bi svakako bio bum.

Na pitanje „Koji su razlozi što jedan san Blaževića – on u beogradskoj Crvenoj zvezdi – nikada neće postati java?“, hrvatski stručnjak je rekao:

– Crvena zvezda je naš najveći klub! Bez diskusije. Zbog mase navijača, milionske armije ljudi koji je vole, pa tek onda zbog stalnog učešća u evropskim kupovima. To je klub u Jugoslaviji kom ni Partizan, ni Hajduk, ni Dinamo, da se pretvore u so, ne mogu ručak da osole – priznao je Ćiro i dodao:

– Zato sam ja voleo da dođem tamo. Ali Zvezda, osim pravila da ne menja trenera tokom sezone, imao još jedno pravilo koje sam ja teško shvatio, čak i dockan. Zvezda nikada nije angažovala već poznatog trenera. Ona je uvek pravila od dotičnog čoveka velikog trenera.

Nastavio je Blažević da priča na istu temu.

– Ko je bio opšte priznat trener Zvezde pre nego što je bio u njoj: Miljanić? Zec? Stanković? Vasović? Tek su stekli ime i ugled. U Zvezdi nije trener najbitniji deo mašinerije. Ona to ne da. Igrač može da bude Bog – ali trener ne! I to je realnost naše neostvarene, rekao bih, jednostrane ljubavi. Ja hoću da budem trener – Bog u klub. Zvezda to ne dozvoljava. I tu nema ljubavi, ostao je samo peting. Što je meni lično žao. Ali ja imam već 52 godine i da se menjam, to bi bilo smešno. A ja da menjam Zvezdu i njen način, to bi bilo nemoguće – rekao je Blažević pre 35 godina.

Preminuo legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

298 Shares
298 Shares
Share via
Copy link