Ljubimci Magazin

Jedina bela žirafa na svetu je čipovana kako bi je zaštitili od krivolovaca koji su mu već ubili porodicu

Jedinoj poznatoj beloj žirafi u svetu, koja živi u Keniji, postavljen je GPS uređaj za praćenje da bi na taj način bila zaštićena od krivolovaca, objavio je rezervat “Ishaqbini Hirola”.

GPS uređaj je 8. novembra pričvršćen za jedan od žirafinih rogova, te će u razmaku od jednog sati rendžerima slati informacije o lokaciji na kojoj se nalazi, piše BBC.

Konzervatorska grupa je izvestila da čuvari tako mogu u realnom vremenu da prate kretanje usamljenog mužjaka žirafe, koji pati od retkoga genetskog stanja poznatog kao leucizam. Reč je o nemogućnosti ili delomičnoj nesposobnosti stvaranja melanina ili drugih pigmenata na koži.

Veruje se da je mužjak poslednji iz te vrste jer su krivolovci u martu ubili dvoje članova njegove porodice – ženku i neno sedmomesečno mladunče.

Kenijsko društvo za divlje životinje, glavno telo za njihovu zaštitu u toj istočnoafričkoj državi, izvestilo je da će rado doprineti nastojanjima da se zaštiti “jedinstvena divljač poput jedine poznate bele žirafe u svetu”.

Bele žirafe prvi su put primećene u Keniji u martu 2016. godine, otprilike dva meseca nakon što su viđene u susednoj Tanzaniji.

Godinu dana kasnije, bele žirafe ponovno su dospele na naslovnice novina, nakon što su u kenijskom rezervatu u okrugu Garissi kamerama snimljeni majka i njeno mladunče.

Reč je o najvišim sisarima na svetu koji žive u više od 15 afričkih zemalja. Krivolovci ih love zbog njihove kože i mesa, prenosi N1.

Po podacima AWF-a (Afričkog instituta za divlje životinje) u poslednjih je 30 godina nestalo otprilike 40 posto populacije žirafa u svetu, čemu su doprineli krivolov i trgovina divljim životinjama.

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) žirafe je proglasila ugroženom vrstom te ih je uvrstila na svoju “crvenu listu”. Procjenjuje se da danas u svetu ima ukupno oko 68.300 jedinki.

Beograđanka rodila bliznakinje u 22 dana razmaka, a njena priča veća je od života

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

277 Shares
277 Shares
Share via
Copy link