Srbija Vesti

Cigarete u Srbiji poskupeće još 5 puta, plaćaćemo ih kao u Nemačkoj

trafika
Foto: Printscreen YT / RTV Santos

Novo poskupljenje cigareta očekuje nas već od 1. jula što je još jedan u nizu artikala čija cena prati sveukupna poskupljenja. Ova mera predstavlja zapravo usklađivanje sa politikom Evropske unije, a taj evropski standard prvi će osetiti pušači.

Očekujte da će paklica vaših cigareta biti skuplja za 10 dinara, što znači da više neće biti pakovanja sa cenom ispod 300 dinara.

Razlog za poskuljenje je uvećanje specifične akcize za dinar i po po paklici, pa će država po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 uzimati 81,25 dinara.

To je norma koja je predviđena novim zakonskim rešenjem, usvojenim decembra prošle godine, po kome se dva puta godišnje, januara i jula, sve do kraja 2025. godine, za 1,5 dinara uvećava ovaj državni namet.

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto,koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 300 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje i 580 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još sedam puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi u naredne tri godine se dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.

Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo. Ako je za utehu, postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5 evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigaret uvećava se za dinar po milimetru što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekivati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Izvor: Blic.rs

Taksisti u Novom Sadu traže poskupljenje, start 200 dinara, km u prvoj tarifi 75 dinara

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

84 Shares
Share via
Copy link