Nakon što su nadaleko čuveni ćevapi prekršteni u ‘mljevenici‘, iz Hrvatske stiže novi uvrnuti specijalitet – ćevarci. Kao što se iz samog imena da naslutiti, u pitanju su ćevapi sa čvarcima.
Naselje u kojem je poslužena prva porcija ćevaraka je Draganovec, nedaleko od Koprivnice, gde se na seoskom imanju i izletištu Vidova suza, vlasnika Siniše Nemeca, pripremaju ćevapi sa čvarcima, iliti ćevarci.
Kako je Siniša objasnio, s obzirom na to da se u ovom kraju ćevapi jedu veoma često, oni su odlučili da za praznike, uz tradicionalnu ponudu hrane, predstave i nove ćevape u koje stavljaju čvarke i određenu kombinaciju začina.
– Da bi ćevarak bio ovako ukusan i sočan, najbitnija je razmera mesa i čvaraka – rekao je Nemec, te dodao da se uz takve ćevape, koji su nešto veći od uobičajenih, serviraju domaći pinđur, luk s bundevinim uljem i pogačice s čvarcima.
Siniša je otkrio da je ćevarak porodični recept, ali nakon što je Sinišin brat mesar usavršio recept, odlučili su da ga ponude i gostima na imanju.
– Kao što vidite, ništa što ide uz ćevarak nije klasika već se radi u ovome kraju. Naravno, ćevarci će se moći pojesti i u klasičnoj lepiniji, ali originalni recept je sa ‘čvarkušama'“, zaključio je vlasnik imanja.
Dodaj komentar