Srbija Vesti

Mleko, šećer, maslac, hemija i garderoba jeftiniji u Nemačkoj nego u Srbiji

Šećer, Nemačka
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U trenutku kada se ceo svet bori sa galopirajućom inflacijom, građanima Srbije se konstantno servira priča da smo mi „zemlja hrane“ te da cene nisu bi blizu visoke kao u Nemačkoj, na primer. Baš kao da je Nemačka na drugoj planeti pa je nemoguće proveriti koliko potrošači sa prosečnom platom od 2.000 evra plaćaju šećer, mleko, deterdžent za sudove i kupke…A sve pomenuto, oni plaćaju manje nego Srbiji gde pola miliona ljudi radi za minimalac a najveći broj zaposlenih prima manje od 55.000 dinara (470 evra).

Portal Nova.rs slikom i rečju predstavlja stvarno stanje stvari otkrivajući cene u marketima širom Nemačke objašnjavajući i da je mleko, na primer u ovoj zemlji od početka krize u Ukrajini poskupelo svega deset centi. Litar mleka u srpskim marketima koji je koštao pre početka rata u Ukrajini 79 dinara, sada košta najmanje 124 dinara.

Nemačka, mleko
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U Nemačkoj jeftinije mleko, šećer, maslac, kinder jaje…

Šećer kojeg u Srbiji i dalje samo povremeno ima u megamarketima košta 103 dinara, a u Nemačkim prodavnicama može da se kupi za 79 centi (93 dinara) i ima ga u izobilju.

Šećer, Nemačka
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na podužem spisku prehrambenih proizvoda koji su jeftiniji u nemačkim marketima nego kod nas nalaze se između ostalih i maslac, koji su prosečni potrošači u Srbiji odavno zamenili jeftinijim i ne tako kvalitetnim proizvodom – margarinom. Pakovanje od 250 grama putera u megamarketu u Nemačkoj možete da kupite već za 2,29 centi (270 dinara), dok u našim prodavnicama pakovanje od 125 grama maslaca košta oko 300 dinara.

Omiljena dečija poslastica „kinder jaje“ u Nemačkoj košta 85 centi (100 dinara), a u Srbiji 120 dinara.

U Srbiji skuplja i hemija

Potrošači u Srbiji „zanemeće“ i kada cene proizvoda kućne hemije u Nemačkoj uporede sa onim u domaćim marketima.

Deterdžent za pranje sudova „Feri“ od 450 mililitara u Nemačkoj košta 1,25 evra (148 dinara), a u Srbiji odnedavno košta bezmalo 200 dinara. Kupka za kupanje „Palmoliv“ od 650 mililitara u nemačkim marketima prodaje se se za manje od dva evra (236 dinara) dok se u Srbiji ne može da nađe za manje od 360 dinara.
Higijenski ulošci „Olvejs“ u našim prodavnicama koštaju odnedavno oko 430 dinara, a u Nemačkoj 3,45 evra (407 dinara).

Feri, Nemačka cene
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs
Nemačka, kupka, cene
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs
Ulosci, nemačka, cene
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U Srbiji jeftinije samo voće i povrće

Kupovina jakni, cipela i patika ne zadaje nikakve glavobolje porodici sa dvoje dece u Nemačkoj jer jakne mogu da se kupe već za 40 ili 50 evra, kožne cipele za 70 evra, a patike za 50 evra. Ukoliko bi svaki od ovih proizvoda istovremeno kupili i roditelji i deca, radnik sa minimalnom zaradom u Nemačkoj potrošio bi nešto više od četvrtine svoje plate, dok bi radnik kod nas sa platom od 50.000 dinara za tu kupovinu morao da radi mesec i po dana.

Slična je situacija i sa računarima, belom tehikom i telefonima jer koštaju manje ili eventualno isto kao u našoj zemlji. Zanimljivo je i da su proizvodi u prodavnicama kojih ima i u Srbiji i u Nemačkoj, kod nas skuplje. Primera radi u prodavnicama „Jisk“ u Srbiji veliki dušek na naduvavanje košta 3.000 dinara, a mali 2.000 dinara, dok u prodavnicama u Nemačkoj isti dušeci koštaju 15 i devet evra.

Ako je za utehu našim ljudima, cene voća i povrća su uglavnom više u Nemačkoj, nego kod nas. Kilogram paradajza je tri evra, kilogram kupusa jedan evro, a posebno su skupe maline i borovnice. Pakovanje od svega 250 grama malina košta 2,22 evra (262 dinara), a pakovanje od 300 grama borovnica 4 evra (472 dinara).

„Nije isto biti nesrećan u gradskom autobusu i u novom mercedesu“, pisalo je davno na zidu jedne zgrade u Nišu, a sad bi taj natpis mogao da glasi „Nije isto biti nesrećan u vreme krize u Srbiji i u Nemačkoj“.

Izvor: Nova.rs

Srpske kupce pljačkaju u marketima, u Nemačkoj cene drastično niže, a plate neuporedivo veće (FOTO)

Reklama

Luftika redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Чим је са Нове значи полШећера има у изобиљу и код нас по цени од 109 дин. Млеко одавно није у Немачкој 90 дин већ као и код нас 120. У Бугарској је млеко 180 . У Немачкој метар дрва 295 евра( видети на yt Вуле иде и камером снима),уље је у Немачкој више него дупло скупље , а и гориво 10% стеуја, гас,дажбине. Кажете опет боље у Немачкој? Наравно, они су богати. Па?

678 Shares
678 Shares
Share via
Copy link