cena benzina kanada
Magazin

Cena benzina u Kanadi četiri puta niža nego za litar vode

Dr Boris Šakić u kanadskom gradu Hamiltonu radi kao profesor neuroimunologije i u uključenju za RTS je komentarisao stanje u toj zemlji u doba pandemije koronavirusa.

On je naglasio da su društvene okolnosti normalne, da su cene stabilne, ali da je došlo do jedne izuzetno nespecifične promene.

„Situacija je ovde poprilično stabilna, međutim, preduzete su neke mere da se zatvore preduzeća koja nisu osnovna za život stanovništva, a rade prodavnice hrane, apoteke, banke…“, objasnio je on.

Kako kaže, jedino je nestašica toalet-papira, gotovo kao svuda u svetu, međutim, desio se i jedan paradoks.

„Cene su uglavnom iste, ali benzin je četiri puta niži nego litar vode, što je paradoks“, rekao je on.

Kako kaže, srpska zajednica se dobro drži, okupljanja u crkvi su otkazana do daljeg. Predavanja na fakultetima su obustavljena, sve je stalo.

„Na ulicama ima manje ljudi, neki restorani i dalje rade, ali nema masovnih okupljanja“, objasnio je on, dodajući da je najavljeno da će biti zatvoreni parkovi.

Planina u Kanadi nosi ime vojvode Radomira Putnika

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ovo pise jedan drzavljanjin Republike Srbije koji vec duzi vremenski period zivi u Kanadi. Cene goriva jesu naglo i drasticno opale i zaista trenutno litar benzina jeste jeftiniji od litre vode ali ne cetiri puta kao sto pise u vasem bombasticnom naslovu. Postavlja se pitanje zasto je to tako? Odgovor je u tome da ogromna vecina ljudi koja je u mogucnosti ima naredbu da radi od kuce (imajuci u vidu novonastalu situaciju sa korona virusmo). Rade samo esencijalne prodavnice i ustanove. Ostali koji ne spadaju u tu kategoriju prinudjeni su da ne rade i ostanu kod kuce. Time je broj vozila na putevima smanjen po mojoj slobodnoj proceni izmedju 80% i 90%. Iz svega recenog sledi logican zakljucak a to je da je nagla smanjena potreba za naftnim derivatima prouzrokovala drastican pad cena istih. Kada se na to sve doda da je Kanada cetvrta zemlja na svetu po rezervama nafte iza Venecuele, Saudiske Arabije i Irana a ispred Iraka, UAE i Kuvajta, postavlja se logicno pitanje zasto danasnje ili priblizno iste cene nisu svakodnevnica u Kanadi. Primer: Cena litre benzina u Kuvajtu je prosecno oko 0.47 cad (kanadski dolar) dok je prosecna cena benzina trenutno u provinciji Ontario 0.70 cad. Kuvajt je po zalihama nafte za nekoliko mesta iza Knade a redovna prosecna cena benzina u provinciji Ontarijo krece se okvirno oko 1.20 cad.

Share via
Copy link