Magazin Srbija

Ceca Bojković: Vlast ne vodi računa o opstanku naroda i države, moramo sami stati na put kriminalu

ceca bojkovic reva
Foto: Printskrin/Facebook/Marko M. Dragoslavic

Proslavljena glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je da je potpuno prirodno da se svaki čovek bori za zaštitu svoje životne sredine.

Bojković je kazala da ako je životna sredina napadnuta, „vi morate da je branite, kao što se brani svako drvo ili svaka zelena površina“.

Glumica je u sredu svojim telom sprečila kamion da na Bari Revi, u beogradskom naselju Krnjača, istovari građevinski otpad. Ona je tim činom pružila podršku građanima, koji danima protestuju zbog divlje deponije na levoj obali Dunava.

– Bara Reva je jedinstvena ekološka oaza kojoj deponija otpada preti da preraste u ekološku katastrofu. To je stanište biljnog i životinjskog sveta, a u blizini žive i ljudi. Sve to biva poremećeno jer se tu svakodnevno istovaraju na tone šuta – kazala je Bojković.

Ne sme se dozvoliti, dodala je ona, da se prirodni dragulj pretvara u deponiju otpada. Ona je istakla da će i u buduće učestvovati u akcijama ekologa koje se tiču zaštite životne sredine.

– Ako o prirodi i životnoj sredini ne vode računa oni koji su za to zaduženi, onda naše okruženje moramo da štitimo mi građani. Ekološki pokret u Srbiji bi trebalo da se što više omasovi – istakla je glumica.

Ona je naglasila da su ekološki aktivisti imali značajnu ulogu na zaštiti planinskih reka.

– Sada nas očekuje zaštita Makiškog polja. Biće mnogo posla za ekologe i potrebno je da im se pridruži što veći broj građana i javnih ličnosti – ocenila je Bojković, a prenosi N1.

Prema njenim rečima, životna sredina u Srbiji je prilično ugrožena, što ukazuje na sumnju da vlast ne vodi dovoljno računa o opstanku naroda i države.

– Ovo što se dešava sa životnom sredinom u Srbiji doživljavam kao kriminal i tom kriminalu mora da se stane na put – kazala je Bojković.

Dok je za građane koji uporno protestuju protiv zbog deponije na levoj obali Dunava to istovaranje šuta ekocid, za beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine je samo privremeno postrojenje gde može da se odloži zemlja “iz iskopa” i građevinski otpad. Uveravaju da taj otpad nije opasan, iako dokumenata koji to dokazuju zapravo još nema.

Gospođa Ceca Bojković hrabro stala ispred kamiona i sprečila ga da istovari šut u Revu

165 Shares
165 Shares
Share via
Copy link