Magazin Novi Sad

Čas istorije: Najstarije novosadske kafane

Istorija svakog grada u svetu neraskidivo je vezana za kafane u kojima se odvijao deo društvenog života. Tako je i u našem gradu, od početka njegovog razvoja pa do prerastanja u drugi grad po veličini u Srbiji, kafana bila kultno mesto okupljanja ljudi različitih profesija i interesovanja.

Teško je govoriti o tome koje su bile prve gostionice na teritoriji Novog Sada, a još teže pisati o svim lokalima koji su pružali ugostiteljske usluge tokom istorije. Zbog toga ćemo se po ličnom nahođenju dotaći samo nekih zanimljivosti iz kafanskog života naših predaka.

Nekadašnja Temerinska ulica: Kafanski raj

U današnjoj Temerinskoj ulici, koja je više puta menjala svoje ime, krajem 18. i većim delom 19. veka, bila je tako velika koncentracija kafana, gostona i birtija da je svaka četvrta kuća pružala neke ugostiteljske usluge. U jednom periodu od 1850. do 1900. godine, Temerinska ulica je imala 106 kuća, a 27 kafana.

Istorija novosadskih kafana

Zanimljiva je bila kafana “Obilić”, gde je u dvorištu sa zadnje strane bilo moguće ostaviti i namiriti konje dok se obavljaju razni poslovi po varoši. To je bio poslednji “motel” za konje u Novom Sadu. U čuvenoj kafani kod “Kamile” (ugao Miletićeve i ulice Jovana Subotića, preko puta Rusinske crkve) skupljala se znamenita ekipa građana uvaženih profesija. Doktori, advokati, profesori i trgovci. U hotelu”Fabri” i hotelu “Jelisaveta” okupljala se politička elita grada.

Na mestu današnje muzičke škole u Njegoševoj ulici krajem 18. i početkom 19. veka, radila je velika gostionica “Kod fazana”, po kojoj je i ulica dobila naziv Fazanova ulica. U istoj ulici bila je otvorena prva kafana “Bela lađa”. Na tom mestu je danas napušteni objekat nekadašnje gradske komunalne inspekcije. Starije kafane su bile i “Minhenska pivnica” u današnjoj ulici Modene, koja je srušena, a na tom mestu je Tanurdžić izgradio poslovno-stambenu zgradu u kojoj je bio smešten hotel “Rex”, odnosno današnji hotel “Putnik”.

Na mestu današnje Matice srpske bila je problematična gostionica “Turski han”. Važila je za veoma ozloglašeno mesto, jer je pored redovnih pijanki i tuča među građanima nižeg statusa, bila i sedište kartaroša i kockara.

Tragične istinite priče iza pesama koje naručujemo u kafani (VIDEO)

OGLAS

285 Shares
285 Shares
Share via
Copy link