Topli dani poznog leta su idealna prilika da iskoristite lepo vreme, a čarde na Tisi savršen ambijent da se uz prijatno miholjsko sunce opustite pored reke, uz lagani povetarac i najbolja jela od ribe.
Ovog puta opredelili smo se da za beg od grada odaberemo prelepu Tisu, pravi prirodni dragulj, koja je dom brojnoj flori i fauni, a i dalje nije toliko zagađena i ekspoatisana, poput Dunava i Save.
Na vojvođanskom delu njenog toka smestile su se brojne čarde, koje su stvorene za uživanje u spokoju ravnice, uz odličnu riblju čorbu, hrskavog soma, smuđa ili šarana, dok ‘ladan špricer, kao duša bandita, lagano klizi niz grlo.
Laguna mira i spokoja kod Kanjiže
Našu turu započeli smo na samom severu Banata, nedaleko od mađarske granice, u Kanjiži. Tačnije, otišli smo na samu obalu reke, gde se nalazi dobro poznata čarda „Tiska laguna“, koja se smestila u neposrednoj blizini kampa „Tiski cvet“.
U prijatnom ambijentu, uz lep pogled na Tisu, možete se opredeliti za neke od brojnih ribljih delikatesa, a u ponudi imaju i jela sa roštilja, ali i domaća kuvana jela poput junećeg gulaša, pasulja, ovčijeg paprikaša i škembića.
Preporučujemo da obrok započnete porcijom riblje čorbe, koja košta 750, dok je ona filetirana, ukoliko ne želite da se mučite sa kostima, 900 dinara.
Od ribe se možete opredeliti za ukusnog šarana, soma, smuđa, pastrmku ili belu ribu, koje pripremaju na razne načine. Nama se posebno svideo som u pavlaci, kojem dimljena slanina daje posebnu slast, a za to zadovoljstvo ćete izdvojiti 1.000 dinara.
Ako želite prvu gozbu, možete ga ukombinovati sa grilovanim smuđem, baš kao na fotografiji.
Inače, cene su vrlo pristupačne, a osoblje ljubazno, jedino postoji mogućnost da na hranu čekate malo duže, ukoliko je taj dan u restoranu nešto veća gužva.
Ispred ove čarde na Tisi postoji i igralište za najmlađe, tako da možete na miru da se opustite uz ukusan obrok i čašu dobrog vina dok se klinci zabavljaju, a često imaju i živu muziku, koja dodatno pojačava dobar ugođaj.
Dve fenomenalne čarde na Tisi u debelom hladu kod Sente
U daljoj potrazi za osveženjem pored Tise, uz ukusan obrok, put nas je naveo u Sentu, tačnije u vikend naselje u blizini grada, nadomak obale reke, koje je u toplim danima omiljeno izletište lokalaca i njihovih gostiju.
U debelom hladu drveća ušuškala se i „Halas čarda“ (Halász csárda na mađarskom), koja vernim gostima nudi specijalitete od ribe – otkošćenu i neotkošćenu čorbu i prženog soma, smuđa i šarana.
Ukoliko ste više raspoloženi za meso, nećete ostati gladni, jer na meniju imaju sveže pečena jela, poput karađorđeve i bečke šnicle, neizbežnih ćevapa, ali i jela „na kašiku“ – škembiće i ovčiji paprikaš.
Međutim, vikendima znaju da obraduju verne mušterije i drugim kuvanim jelima, kao što su goveđi perkelt ili pasulj sa rebarcima, a najbolje je da se o meniju i ponudi, kao i tačnom radnom vremenu, informišete na zvaničnoj Fejsbuk stranici.
Inače, ovde se možete oprobati i u sportskim aktivnostima, jer je picigen vrlo popularan među Senćanima, a umešnost sa loptom možete prikazati i na odbojkaškom terenu.
Meštani često organizuju izlete brodićem, pa nemojte propustiti priliku da se provozate po Tisi, kako bi na pravi način osetili čari ove prelepe reke.
Ako ste više raspoloženi za obed u tradicionalnom restoranu, posetite obližnju čardu „Žitopromet“, koja je udaljena praktično svega par koraka.
Reč je o novijem ugostiteljskom objektu, gde gosti mogu da se opuste na velikoj terasi, uz standardne riblje specijalitete i meso sa grila.
Kao naš favorit izdvojio se slasni filetirani fiš paprikaš, (porcija košta 980 dinara), koji savršeno paše uz buteljku hladnog belog vina. Idealna kombinacija za vrele letnje dane, dok posmatrate kako Tisa odnosi sve vaše životne brige.
Uživanje na plažici u „Tiskom šaranu“
Pre nego što smo se uputili na naše sledeće odredište i prešli zamišljenu „granicu“ sa Bačkom, još malo smo se zadržali u Banatu, da proverimo kakvu ponudu nude zrenjaninske kafane i čarde u okolini ovog grada. Riboljupci će svakako pronaći interesan izbor đakonija, a mi smo nastavili putešestvije ka spokojnom i pomalo uspavanom Bečeju, koji nas uvek dočeka raširenih ruku.
Kada obiđete centar, koji je zaista prelepo uređen, predlažemo vam da se uputite ka šetalištu pored Tise, gde ćete se, nakon što pređete nasip, obreti u šumovitom kamp naselju pored reke.
Na maloj plažici, stvorenoj za uživanje, nalazi se nekoliko barova, ali i čarda „Tiski šaran“, koja je savršena za kuliranje u debelom hladu kad zvezda upeče, uz po koje pivce i ukusnu ribu, u mirnom prirodnom okruženju.
U ponudi imaju običnu i filetiranu čorbu (porcija košta 550 i 900 dinara, u zavisnosti za koju se odlučite), a naša preporuka je da probate riblji perkelt, ako ga imaju na meniju, koji je „da prste poližeš“.
Cena rečne ribe (šarana, smuđa i soma), u meniju je izražena za 100 grama (od 250 do 310 dinara u zavisnosti šta odaberete), pa porciju plaćate u zavisnosti od težine, a kao prilog služe uobičajenu krompir salatu.
Pored ribe, tu su ćevapi, batak, pileći file i mešano meso za ljubitelje roštilja – mesna kombinacija koju čarde na Tisi imaju gotovo redovno u svojoj ponudi.
Kvalitet hrane je zaista na visokom nivou, a nakon obedovanja u opuštenom ambijentu, možete se prošetati pored obale reke i uživati u spokoju, ili se potpuno opustiti uz smiraj sunca na drvenom molu.
Tamburaši i vino uz riblje specijalitete u Novom Bečeju
Ukoliko se provozate 15-tak kilometara do Novog Bečeja, a zatim prošetate uređenim Tiskim kejom, stići ćete na do čarde „11 Plavih“, koja važi za jedan od boljih restorana u ovom mestu.
Tokom lepih dana, gotovo uvek vlada velika gužva, tako da se ponekad može desiti da nešto duže čekate na obrok, iako se osoblje maksimalno trudi oko svakog gosta.
Meni im je zaista bogat i naprevljen je tako da ispoštuje sve ukuse, pa ovde možete uživati u odličnoj ribljoj čorbi i ribljim specijalitetima, ali i roštilju, pečenju, maštovitim jelima od piletine i gotovim jelima „na kašiku“.
Cene su otprilike „zlatni vojvođanski standard“, što znači da se možete lepo najesti, a da vam se novčanik ne istanji previše.
Nakon ukusnog obroka ne propustite priliku da se zasladite nekim od njihovih poznatih deserata.
Mesto kao stvoreno za opuštanje u debelom hladu hrastova, pod slamnatim suncobranima, uz čašu vina sa Bisernog ostrva i zvuke tamburaša – jedinstveni užitak, koji će vam doneti samo čarde na Tisi.
Savršeno popodne na Mrtvoj Tisi
Ako vas put navede u pravcu Čuruga, nikako nemojte propustiti priliku da provedete makar nekoliko sati na Mrtvoj Tisi, prirodnom jezeru koje nam je ova reka ostavila u nasleđe, kada je menjala svoj tok.
Ukoliko je u pitanju vaš prva poseta, verovatno ćete ostati zaprepašćeni netaknutom prirodom i molovima ušuškanim u šaš i trsku, kao i čistoćom vode u kojoj žive brojne biljne i životinjske vrste.
Nekoliko stotina metara pored prelepe peščane sa slamnatim suncobranima, savršenoj za opuštanje u vrelim danima, smestila se čarda „Tiha Tisa“, koja u ponudi ima ribu i pogađate – jela sa roštilja.
Za početak, možete iskulirati uz po koje pićence u prelepo dekorisanom kafiću, odakle možete da uživate u najlepšoj panorami jezera, sa drvenim kućicama i mostićem, koji „polovi“ Mrtvu Tisu.
Za ljubitelje Rodena, tu je i „kutak za razmišljanje“, gde ćete zaboraiti sve brige, makar na kratko, dok posmatrate razdragane patkice koje plivaju oko okolnog rastinja.
Kada ogladnite, predlažemo vam da se pomerite nekoliko desetina metara u restoranski deo i navalite na fenomenalnu riblju čorbu, koja je začinjena taman kako treba, a porcija košta 600 dinara.
Od pržene ribe, onako fino prepečene, a opet nemasne, možete se opredeliti za šarana, soma ili smuđa (porcija košta od 800 do 1.500 dinara, u zavisnosti od vašeg izbora), a ukoliko želite grilovanu ribu, to će vas koštati od 200 do 300 dinara više.
Za kraj, moramo pomenuti našeg omiljenog konobara, koji nas uvek obraduje autentičnim bačvanskim akcentom i ležernošću, kao i spremnošću da uvek „baci“ neku dobru šalu.
Kada se ručak malo slegne, možete se bućnuti sa obližnjeg splava, a potom uživati u magičnom zalasku sunca, poput onog kojeg ćete doživeti na širokom Dunavu, ako posetite fenomenalne čarde u Sremu.
Skriveni gastro raj kod titelske plaže
U daljem traganju za ribljim delikatesima, uputili smo se na jugoistok Bačke, gde smo na prošli pored živopisnog Titelskog brega, koji poput mesečevog kamena izranja iz mirne vojvođanske ravnice.
Nedaleko od uređene plaže na izlasku iz Titela, idealne za osveženje u vrelim letnjim danima, pronaći ćete „Malu čardu“, pravi gastronomski dragulj, ušuškan u hladovinu obližnjeg drveća.
Ovaj jednostavno uređen ugostiteljski objekat, okićen alaskim mrežama, sa prelepom drvenom terasom odakle puca pogled na nemirnu Tisu i ukotvljene čamce, svojim gostima nudi odlične riblje specijalitete i meso sa roštilja – od piletine do gurmanske pljeskavice.
Porcija perfektne riblje čorbe koštaće vas 500 dinara, a od uvek sveže pečene ribe, koju Barba Marin sprema sa dušom, možete se opredeliti za šarana, soma ili smuđa, za koje ćete izdvojiti od 1.000 do 1.200 dinara, u zavisnosti od vašeg izbora.
Ovde život teče lagano, pa iskoristite priliku da natenane uživate u svakom slasnom zalogaju i odmorite telo i dušu u domaćinskom ambijentu, daleko od gradske vreve, uz čašu domaćeg koviljskog vina.
„Mala Čarda“ je dobro poznata među pravim gurmanima, a kako je ovaj ugostiteljski objekat lociran blizu Novog Sada, Beograda i Zrenjanina, vikendima zna da bude gužva, baš poput čuvenih restorana i čardi u Sremskim Karlovcima.
U svakom slučaju, obavezno rezervišite sto pre vaše posete (063 8847816) – niste jedini koji ste se setili da posetite ovaj skrivenni gastro raj.
Dodaj komentar