Koronavirus Svet

Čak ni efikasna vakcina još dugo vremena neće vratiti život u normalu

koronavirus pandemija

rupa vodećih svetskih naučnika iznela je pesimističnu prognozu da se život neće vratiti u normalne tokove još dugo, čak ni sa efikasnom vakcinom.

Vakcina se često pogrešno doživljava kao sveti gral koji će okončati pandemiju, ali u izveštaju istraživača koje okuplja Kraljevsko društvo navode da moramo biti “realni” u vezi s tim šta vakcina može postići i u kojem vremenskom periodu, piše BBC.

Naučnici širom sveta razvijaju više od 200 vakcina za zaštitu od virusa.

“Vakcina pruža veliku nadu u potencijalni završetak pandemije, ali znamo da je istorija razvoja vakcine puna neuspeha”, rekla je doktorka Fiona Kali iz Nacionalnog instituta za srce i pluća na Kraljevskog koledža u Londonu.

Postoji optimizam da će neki ljudi možda primiti vakcinu ove godine, a masovna vakcinacija početi početkom sledeće godine.

Međutim, izveštaj Kraljevskog društva upozorava da će to biti dug proces.

“Čak i kada vakcina bude dostupna, ne znači da će u roku od mesec dana svi biti vakcinsani, govorimo o šest meseci, devet meseci ili godinu dana”, rekao je profesor Nilej Šah, šef hemijskog inženjeringa Kraljevskog koledža u Londonu.

Izveštaj kaže da su pred nama “ogromni” izazovi.

Neki od eksperimentalnih pristupa koji se preduzimaju, poput RNK vakcina, nikada ranije nisu masovno proizvedeni.

Postoje pitanja vezana i za sirovine, kako za vakcinu, tako i za staklene bočice i kapaciteta frižidera, s tim što je nekim vakcinama potrebno skladištenje na minus 80 stepeni Celzijusa.

Profesor Šah procenjuje da bi vakcinacija morala da se odvija tolikom brzinom da bi oko 30.000 obučenog osoblja trebalo da radi puno radno vreme da bi to postiglo.

Podaci ranih ispitivanja pokazuju da vakcine izazivaju imunološki odgovor, ali studije još uvek nisu pokazale da li je to dovoljno da pruži potpunu zaštitu ili umanji simptome kovida-19.

Nemci upozoravaju: Pandemija tek počinje, koronavirus je prirodna katastrofa!

Share via
Copy link