Balkan Vesti

Skandal u Sarajevu – u bureku sa junećim mesom pronađen DNK svinjetine

bosanski burek s mesom recept

Deo sarajevskih medija pod oznakom “skandalozno” preneo je danas (27. mart) saopštenje Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo o nalazu nadzora izvršenog krajem prošle godine u pekari “Manja” u Vogošću, u kojem se tvrdi da je u bureku sa junećim mesom pronađen DNK trag svinjetine.

Kako se navodi, prilikom inspekcijske kontrole u pekari „Manja“ u Vogošći utvrđeno je da je deklarisani “burek mini zaleđeno” s nadevom od junećeg mesa ima prisustvo svinjske DNK.

U pekari „Manja“ Vogošća je u toku redovni inspekcijski nadzor Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo. Kako su naveli iz te ustanove, prilikom inspekcijske kontrole zatečeno je da je deklarisani “burek mini zaleđeno” s nadevom od junećeg mesa ima prisustvo svinjske DNA.

“Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklarisan kao burek mini zaleđeno, brzo smrznuto vučeno testo s nadevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka.

Za potrebe laboratorijske analize kvaliteta i mikrobiološke ispravnosti, te provere porekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratoriju za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gde je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina”, naveli su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Na kraju su pojasnili da korišćena metoda nije akreditovana.

“S obzirom da korištena metoda nije akreditovana, uzorak istog proizvoda takođe je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa“.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje posvećena zaštiti potrošačkih prava, te će i dalje u skladu sa propisanim nadležnostima vršiti kako redovne tako i vanredne inspekcijske nadzore u domenu zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane i proizvoda široke potrošnje”.

Izvor: N1, Klix

Top 5 bureka u Beogradu od kojih će vam nepce zaigrati od zadovoljstva (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link