Poznati Vesti

Porodica Brusa Vilisa objavila da glumac boluje od demencije

brus-vilis_850x
Foto:EPA/WARREN TODA

Nakon što je porodica holivudskog glumca Brusa Vilisa u martu 2022. objavila da je glumcu dijagnostikovana afazija i da će se povući iz glume, sada je otkriveno da je glumcu postavljena nova dijagnoza te da boluje od demencije.

„Otkako smo objavili Brusovu dijagnozu afazije u proleće 2022, njegovo stanje je napredovalo i sada imamo specifičniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD). Nažalost, problemi s komunikacijom samo su jedan od simptoma bolesti s kojom se Brus suočava. Iako je ovo bolno, pravo je olakšanje konačno imati jasnu dijagnozu“, napisala je njegova porodica u izjavi na web stranici Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju.

Vest, zajedno s fotografijom svog oca, na Instagramu je podelila i Rumer Vilis.

„Neizmerno smo zahvalni za svu ljubav i podršku koju nam pružate i u duhu toga želeli smo vam dati novosti o našem voljenom suprugu, ocu i prijatelju jer sada imamo dublje razumevanje onoga što on proživljava“, napisala je.

Izgledom zabrinuo fanove

Glumac, koji će uskoro postati deda, nedavno se pojavio u javnosti i svojim izgledom zabrinuo fanove.

Nedavno su izvori bliski glumcu za medije otkrili da mu se stanje pogoršava i da se njegova porodica nada čudu, nakon čega su na Instagramu osvanule fotografije na kojima nasmejan pozira sa suprugom Emom Heming Vilis, bivšom suprugom Demi Mur i svojim kćerima.

Nakon toga doznalo se i da će Brs ove godine postati deda. Sretnu vest podelila je buduća baka Demi, koja je na svojem profilu na Instagramu otkrila da njihova kći Rumer čeka dete s dečkom Derekom Ričardom Tomasom. Osim Rumer, Vilis s bivšom suprugom ima i kćeri Talulu i Skaut te još dve sa sadašnjom suprugom, koje se zovu Mejbl i Evelin.

Šta je demencija?

Demencija, stanje koje je dijagnostikovano Brusu Vilisu, odnosi se na nasledni poremećaj koji zahvata frontalne i temporalne režnjeve. Karakteristična dob nastanka je tipično mlađa dob (55 do 65 godina) nego kod Alchajmerove bolesti.

FTD zahvata osobnost, ponašanje i obično jezičnu funkciju (sintaksu i fluentnost) više, a pamćenje manje nego Alchajmerova bolest. Apstraktno razmišljanje i pažnja (održavanje i preusmeravanje) su oštećeni, odgovori su dezorganizovani.

Orijentacija je očuvana, ali prisećanje može biti oštećeno. Motorne veštine su uglavnom očuvane. Bolesnici imaju poteškoće u izvršavanju zadataka određenim redosledom, iako su vidno-prostorni i konstrukcijski zadaci manje pogođeni.

Izvor: Index

Mama ustaje noću i oblači se u roze da ide na kafu. Teško je, ali bolje nego da umire u nekom tamo domu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
98 Shares
Share via
Copy link