Koronavirus Srbija

BROJKE ZABRINJAVAJU: Srbija neće stići da odjavi epidemiju u toku leta

Ako ovako nastavimo, uz pridržavanje pravila da 28 dana ne bude registrovan nijedan slučaj oboljevanja, nećemo ni stići da odjavimo epidemiju koronavirusa u toku leta, a brojke od 70 i 80 novoobolelih na dnevnom nivou zabrinjavaju.

Povratak mera trebalo bi da se uvede u mestima gde je najkritičnije.

Ovo za Sputnjik kaže epidemiolog, profesor doktor Radovan Čekanac koji se nalazi na čelu kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Kraljevu.

On dodaje da u mestima sa najvećim brojem registrovanih slučajeva oboljevanja treba uvesti rigoroznije mere, ali da to ne treba da se desi na republičkom nivou.

U Kraljevu, tako, već 20 dana nije zabeležen slučaj oboljevanja od virusa Kovid 19, tako da je bespotrebno vraćati mere u ovom gradu.

Proteklih šest dana broj novoregistrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji se ne smiruje, pa je u poslednja 24 sata otkriven još 71 slučaj, što predstavlja 1,44 posto zaraženih u odnosu na broj testiranih.

Iz republičkog kriznog štaba poručuju da broj novih slučajeva poslednjih dana odražava okupljanja i kontakte jer su sa popuštanjem mera počela ponovo i okupljanja i druženja, a kao najčešći način prenošenja infekcije navode proslave.

– Ovaj virus je pokazao i posle šest meseci da je nepredvidiv. I tako, kad je krenula faza smirivanja ja lično jednostavno nisam bio spreman ni u jednom trenutku da kažem šta će se događati u narednom periodu. Bilo je izjava da će virus krenuti da slabi i da će prestati tog i tog datuma. I tačno je da je manji broj obolelih tokom leta, ali ipak nećemo stići da odjavimo epidemiju do jeseni – smatra naš sagovornik.

Čekanac ukazuje da trenutno zatvoreni kolektivi predstavljaju glavnu opasnost, pa tu možda treba biti restriktivniji.

Dodaje i da je daleko manja opasnost na otvorenom, iako je normalno da i tu dolazi do prenošenja virusa.

U svakom slučaju, ono što je najbitnije za naše najstarije sugrađane je da oni i dalje obavezno nose maske i da budu daleko oprezniji nego oni mlađi.

Na derbiju nije poštovano rastojanje

U vezi sa fubalskim derbijem Partizan – Crvena zvezda kome je prisustvovalo 15 hiljada ljudi, a strani mediji izvestili o broju od 25 hiljada, uz naglasak da se to događa u momentu dok se u Nemačkoj i dalje igra pred praznim tribinama, a u nekim zemljama fudbal i ne igra, naš sagovornik kaže:

– Apsolutno nije poštovana razdaljina. Normalno, stajalo je upustvo da se pusti upola manje karata od kapaciteta stadiona i da navijači drže distancu. Ali, ja sam u startu znao da je to praktično nemoguće, jer ja sam u FK Crvena Zvezda predsednik lekarske komisije i znam kakvi su navijači. Mada, i na nekim drugim javnim skupovima koji bi bili, na primer predizbornim, sumnjam da bi okupljeni sve poštovali.

Nada da će Kovid poput SARS-a sam da nestane

Prema mišljenju našeg sagovornika u Srbiji je možda pokazano previše razumevanja popuštanjem mera. Vratile su se svadbe i ostale proslave pa je sve prepušteno ličnoj savesti.

Na kraju, Čekanac priznaje da, iako koronavirus spada u problematiku kojom se bavi više od trideset godina, on nije u stanju da bilo šta u vezi sa njim predvidi. Nada se scenariju da će virus nestati sam od sebe.

– Pratim i šta govore daleko veći stručnjaci i naučnici u svetu, mišljenja su podeljena, nikome ništa nije jasno, a ja realno prvi put razmišljam tako da ne znam ni sam šta bih rekao ili prognozirao. Sećam se onog prvog SARS-a koji se pojavio 2003. godine, taj virus je nestao posle osam meseci u populaciji, doduše, bio je virulentniji, imali smo daleko veću stopu smrtnosti, ali se mnogo slabije širio. Opet, gajim nadu da i sa ovim virusom može da se dogodi da nestane, ali to je samo jedna od varijanti – zaključuje epidemiolog.

Na snazi nove mere, u zatvorenim prostorima do 500 ljudi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
17 Shares
Share via
Copy link