Koronavirus

Zaražene još 143 osobe, bez preminulih, policijski čas nije isključen

Srđa Janković maska
Foto: ScnShot TV N1, YT

U Srbiji je prema poslednjim informacijama zaraženo još 143 osobe, a preminulih nema.

U poslednja 24 časa testirano je 7.748, a ukupno 359.069.

Na respiratoru se nalazi 12 osoba.

Ukoliko se rizik poveća, moguć policijski čas

Imunolog Srđa Janković kaže da virus korona i dalje ima potencijal širenja, da je Krizni štab zbog toga reagovao te da su maske obavezne u javnom prevozu, a preporuka je da se nose u zatvorenom prostoru kao što su banke, pošte, prodavnice.

On je rekao da se može sprečiti širenje ukoliko se svi budu pridržavali preporuka koje su i do sada bile na snazi, ali su sada pojačane.

– Svi bi trebalo da nose masku. Maska ne štiti stopostotno, ali ukoliko je svi nosimo epidemija se usporava za 40 odsto. To su pokazali poslednji objavljeni radovi – rekao je Janković za TV Pink.

On ističe da je važna fizička distanca na otvorenom prostoru. Dodaje da je povećan broj zaraženih opomena za sve nas da moramo da pazimo, da zaštitimo sebe i druge, jer je virus među nama.

– Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste i to želimo da sasečemo u korenu – naveo je on.

Upitan da li se može desiti da se ponovo uvede vanredno stanje i policijski čas, Janković je rekao da se ta opcija ne razmatra u ovom trenutku.

– Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju – naglasio je on.

Govoreći o proslavi mature, Janković je rekao da u ovom trenutku nisu zabranjena takva okupljanja, ali da distanca mora da se poštuje.

– Znamo da su na maturama emocije uzavrele, kao na derbiju, i da je teško održati distancu. Međutim, to je surovost koju moramo da progutamo – zaključio je on.

Od prvog slučaja koronavirusa do broja respiratora: Šta je građanima Srbije sve prećutano tokom epidemije?

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

347 Shares
347 Shares
Share via
Copy link